Hamas tražio izmjene prijedloga primirja, SAD poručile: Vrijeme cjenkanja je prošlo

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da je Hamas predložio brojne izmjene, od kojih su neke bile neprovedive, u prijedlogu o prekidu vatre s Izraelom u Gazi koji podržavaju SAD, ali da su posrednici odlučni da popune praznine.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan negirao je da je palestinska grupa iznijela nove ideje. Govoreći za pan-Arab Al-Araby TV, ponovio je stav Hamasa da je Izrael taj koji odbija prijedloge i optužio SAD administraciju da podilaze Izraelu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su mnoge od Hamasovih predloženih promjena bile male “i nisu neočekivane”, dok se druge znatno razlikuju od onoga što je navedeno u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se podržava plan koji su iznijele SAD.

“Naš cilj je da ovaj proces dovedemo do kraja. Naše mišljenje je da je vrijeme cjenkanja prošlo”, rekao je Sullivan novinarima.

Hamas također želi pismene garancije od SAD-a o planu prekida vatre, rekli su Reutersu dva egipatska sigurnosna izvora.

Kasno u srijedu, Hamas je objavio saopćenje u kojem naglašava svoju “pozitivnost” u pregovorima i poziva SAD da vrše pritisak na Izrael da prihvati sporazum koji vodi do trajnog prekida vatre u Gazi, kao i potpunog povlačenja iz enklave, rekonstrukcije i oslobađanja palestinskih zatvorenika.

Palestinska grupa je rekla “da”, dok su SAD zvaničnici su rekli da je Izrael prihvatio prijedlog o prekidu vatre koji je Biden iznio 31. maja.

Bidenov prijedlog predviđa primirje i fazno oslobađanje izraelskih talaca u Gazi u zamjenu za Palestince zatvorene u Izraelu, što bi na kraju dovelo do trajnog okončanja rata.

Na pres-konferenciji s katarskim premijerom u Dohi, Blinken je rekao da su neki od kontraprijedloga Hamasa, koji vlada Gazom od 2007. godine, nastojali izmijeniti uslove koje je prihvatio u prethodnim razgovorima.

Izvor: Klix.ba

Related posts