Gubitak kose, loš vid, akne: Možda vam nedostaje jedan važan mineral

Cink reguliše rast ćelija, a ima i brojne dodatne uloge u tijelu poput jačanja imunološkog sistema, održavanja čula mirisa i okusa, omogućavanja brzog zacjeljivanja rana…

Cink također potiče rast i razvoj te je kao takav veoma važan mineral za trudnice i djecu. Naći ćete ga u crvenom mesu, ribi, rakovima, školjkama, orašastim plodovima, sušenim grahoricama…

Ovo su znakovi da vam nedostaje jedan od najvažnijih minerala.

Gubite kosu

Nizak nivo cinka može uzrokovati ispadanje kose. Neki izvještaji također pokazuju da osobe koje pate od alopecije (autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose) imaju manjak cinka. Dok su neki ljudi vidjeli pozitivne rezultate kad su počeli uzimati dodatke prehrani, potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela ova veza. Ako ne primijetite nikakve druge simptome na ovom popisu, vjerovatno ispadanje kose nije povezano sa cinkom.

Puni ste akni

Naučnici vjeruju da cink može imati protivupalna svojstva i smanjiti količinu akni. Također, cink umanjuje proizvodnju sebuma i upalne procese, a ujedno prevenira nastanak ožiljaka. Naravno, akne mogu biti izazvane i drugim uzrocima, poput šminke, hormonskih poremećaja ili određene hrane. Međutim, ako ste sve isprobali i primijetili da imate i druge simptome na ovom popisu, vrijedi razgovarati sa liječnikom ili dermatologom.

Imate hroničnu bolest

Nedostatak cinka povezan je s nizom zdravstvenih stanja, poput dijabetesa, arteroskleroze, Alzheimerove bolesti, neuroloških poremećaja, autoimunih bolesti… Cink jača imunološki sistem i potiče zdrav rast ćelija. U slučaju nedostatka, vaše tijelo ne može se boriti protiv djelovanja štetnih slobodnih radikala i upalnih procesa, dva faktora rizika koji su povezani s hroničnom bolešću.

Rane vam ne zacjeljuju

Budući da je cink neophodan za vaše imunološko zdravlje, u slučaju nedostatka možda ćete postati osjetljiviji na virusne ili bakterijske infekcije. Rane i ogrebotine, u tom slučaju, sporije zacjeljuju.

Vid vam se pogoršao

Oči sadrže visoke koncentracije cinka, posebno u mrežnici. To je zato što cink pomaže transportu vitamina A iz vaše jetre do mrežnice kako bi se proizveli zaštitni pigmenti u očima. I tako vid ostaje oštar. Rezultati jednog istraživanja pokazuju kako uzimanje cinka u obliku dodataka prehrani može usporiti razvoj makularne degeneracije kod starijih osoba.

Hrana vam više nije toliko ukusna

Cink igra važnu ulogu u većini naših čula, uključujući okus i miris. Oni kojima nedostaje cink zato imaju problema kad je hrana u pitanju – ona im jednostavno više nije tako ukusna. Istraživanja pokazuju da davanje dodataka cinka ljudima s poremećajima okusa može poboljšati njihove simptome. Cink, naime, stimulira područje u mozgu koje kontroliše unos hrane. Ovo najčešće pogađa starije ljude.

Lošije čujete

U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika s lošijim sluhom, koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je uzimala cink, a druga kortikosteroide. Kod ispitanika koji su uzimali cink došlo je do značajnog poboljšanja stanja. Na temelju rezultata naučnici su zaključili kako cink zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava pomaže smanjenju oksidativnog stresa u pužnici, koji je karakterističan za gubitak sluha.

Izvor: Živim.hr

Related posts