GRAĐANI NEGODUJU: Gradsko vijeće Cazina usvojilo Odluku o povećanju cijena vode i komunalnih usluga

Jučer je na IV redovnoj sjednici Gradskog vijeća Cazina donesena odluka o povećanju cijena vodosnabdijevanja, komunalnih usluga i odvođenja otpadnih voda. Za ovaj prijedlog glasalo je 16od ukupnih 30 Gradskih vijećnika (15 vijećnika A-sda i 1 vijećnik iz manjine), što je bilo dovoljno da se Odluka usvoji. Obrazloženja iz JKP Vodovod d.o.o.za ova poskupljenja su povećanje redovnih troškova, poput održavanja, električne energije.

Odmah su krenule lavine komentara među brojnim Cazinjanima, posebno na društvenim mrežama o velikom poskupljenju vode u Cazinu, čini se da poskupljenja i nisu toliko drastična, kako navode pojedini neidentifikovani lokalni portali.

S obzirom na činjenicu da bilo koje poskupljene režijskih troškova izaziva lavinu negativnog komentara ali i prikupljanje političkih poena opozicije, ni to nije izostalo. Na društvenoj mreži oglasio je premijer UKS-a mr. Husein Rošić koji je prokomentarisao da je gradonačelnik Cazina povećao cijenu vode te je sada prvi u BiH po visini iste. Zanimljivo je da je komentar naknadno obrisao, a u prilogu vam prenosimo presliku istog.

Prema Odluci o korekciji cijena JKP Vodovod d.o.o. Cazin, a koju je usvojilo Gradsko vijeće, nove cijene vode su:

Voda:

Stara cijena…… 1,25 KM/m3
Nova cijena……. 1,35 KM/m3

Kanalizacija:

Stara cijena…… 0,40 KM/m3
Nova cijena……. 0,50 KM/m3

Održavanje mjernog mjesta:

Stara cijena…… 2,00 KM
Nova cijena……. 4,00 KM

U prilogu Vam uspoređujemo slučajan primjer računa manjeg domaćinstva s potrošenih 7 m3 bez obračunate kanalizacije, odnosno primjer obračuna po novim cijenama.

Račun po novim cijenama bi trebao izgledati po dole navedenom obračunu:

1. VODA PO VODOMJERU [1,35 km/m3] 9,45
2. ODRŽAVANJE MJERNOG MJESTA 4,00
3. NAKNADA ZA ISKORIŠTENJE VODA [0,01 KM/M3] 0,07

Ukupno bez PDV-a 13,52

Osnovica PDV-a 13,45

PDV 2,29

UKUPNO 15,81

 

/Cazin.NET

Related posts