Giuliani opovrgao podršku Srbiji: Trebalo je da vas bombarduju

Rudolph Giuliani jedan je od glavnih pretendenata za budućeg državnog sekretara SAD-a, odnosno ministra vanjskih poslova.

Ovog republikanca koji je podržao Donalda Trumpa u utrci za predsjednika SAD-a mediji su često dovodili u vezu sa nizom stranih vlada za koje je navodno lobirao. Jedna od država sa kojima je on doveden u vezu je i Srbija.

Ali u nedavnom intervjuu za američki CNN, Giuliani je opovrgao da podržava interese Srbije, te je detaljno opisao svoju posjetu Beogradu.

On je u aprilu 2012. boravio u Beogradu kako bi dao savjete za bolji razvoj grada, kao i savjete Aleksandru Vučiću, koji je tada bio kandidat za gradonačelnika, javlja CNN.

U intervjuu je pojasnio da je bio plaćen od jedne kompanije iz Londona kako bi učestvovao u sastavljanju plana za ekonomski razvoj Beograda. U medijskim izvještajima iz 2012. godine, stoji da je Vučić, tada kandidat za gradonačelnika glavnog grada, pozvao Giulianija u Beograd, kako bi dobio savjete od njega.

On za CNN kaže da ga je londonska kompanija pozvala i da je njegov tim razmotrio ponudu i utvrdio da može da pruži korisne savjete za razvoj Beograda.

– Nisam bio tamo kako bi im dao adresu agencije za odnose s javnošću. Otišao sam tamo i održao veoma značajan govor o jednoj oblasti, što je savršeno u skladu sa zakonom. Ne znam šta sam uradio pogrešno. Ili kako to može biti ocijenjeno kao pogrešno – kazao je Giuliani time opovrgši medijska pisanja da podržava Vučića ali i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji su u snimcima iz ratnog perioda u BiH snimljeni na brdima iznad Sarajeva.

U intervjuu za CNN, Giuliani ističe da se ponašao veoma časno i kako navodi, hrabro jer je tada poručio: “Mislim da je trebalo da vas bombarduju”, misleći na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

– Koliko ljudi ode u neki grad i kaže: Ja mislim da je bilo u redu što su vas bombardovali’. Znate li koliko često sam ja to radio? – naglasio je on.

Rudolph Giuliani je ozbiljan kandidat za mjesto državnog sekretara SAD-a, ali ga zbog veza po svijetu očekuju iste kritike koje je on upućivao Hillary Clinton Klinton, piše agencija AP.

Kako se navodi, dok je Clintonova bila na funkciji, ona je bila ta koja je “izrazila zabrinutost” zbog Giulianijevog putovanja u Beograd i susreta sa, kako navodi AP, “liderima srpske političke partije koji su nekada bili saveznici Slobodana Miloševića”.

– Giuliani je 2012. rekao da će on i njegova konsultantska firma savjetovati zvaničnike Srpske napredne stranke, ukoliko pobjede 6. maja na izborima u Beogradu. Ta stranka će na izborima biti protivnik vladajućoj proevropskoj koaliciji. Giulianijeva posjeta je razljutila gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je kritikovao bivšeg gradonačelnika New Yorka zbog podrške NATO bombardovanju Srbije i Beograda 1999. godine – navodi se u tom tekstu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije poslije izbora u SAD-u naveo da će njegov “drug Giuliani“ vjerovatno biti važan dio novog političkog liderstva u SAD-u.

(Faktor.ba)

Related posts