Ginekologinja Jahić: Vlažan kupaći kostim okidač za gljivičnu infekciju

Procjenjuje se da je čak 75 posto žena barem jednom u životu iskusilo ovu neugodnu infekciju koju prate iritacija, pojačana vaginalna sekrecija, intenzivan svrbež vagine i vulve, neugodan miris, a prisutne su i smetnje prilikom spolnog odnosa te urinoinfekcije.

Infekcije ove vrste često nastaju zbog vrućine, znojenja i vlažnih kupaćih kostima, stoga je, kaže prof. dr. Mahira Jahić, specijalist ginekologije i akušerstva, ljeti potreban povećan oprez i prevencija.

Oprezno sa sredstvima za tuširanje

– Gljivice vole vlažno i toplo okruženje, stoga im je vlažan kupaći idealan “partner” u razmnožavanju. Kako biste prevenirali vaginalne gljivične infekcije, ali i druge tegobe poput upale mokraćne bešike, potrebno je voditi računa o redovnom mijenjanju i oblačenju suhog kupaćeg kostima nakon izlaska iz vode – naglašava Jahić.

Tuširanje se preporučuje, naročito ljeti kada se pojačano znojimo, no i tu je, kaže naša sagovornica, potreban oprez, jer agresivna sredstva za tuširanje lako mogu narušiti osjetljivu pH ravnotežu i uzrokovati razmnožavanje gljivica, piše coolstyle.ba

– Za intimnu njegu najbolje pjene su one koje imaju niski pH – od četiri i po do pet. Pamučno donje rublje, iako ponekad i nije baš najatraktivnije, najbolji je izbor. Donje rublje od satena ili svile zadržava vlagu koja može uzrokovati vaginalnu infekciju. Pamučno donje rublje najbolji je izbor jer koži dopušta da diše – napominje Jahić.

Toaleti, plaže, bazeni, teretane – rasadnik bakterija

Toaleti, plaže, bazeni, teretane, mjesta kroz koja dnevno prođe stotine ljudi, pravi su rasadnik raznih neželjenih pojava poput bakterija, virusa, gljivičnih bolesti, pa čak i spolnih bolesti, kojima pogoduju upravo vlaga i toplina. Zbog svega toga, ginekolozi dodaju da opreza nikada nije previše.

– Fiziološka bakterijska flora u vagini spremna je za njenu zaštitu bez obzira na godišnje doba, pa tako i na vanjsku temperaturu, vlagu i sve ostalo što ide uz ljeto. Međutim, učestalije infekcije rezultat su promjene ponašanja u tom razdoblju – prije svega pojačane spolne aktivnosti, nepravilne upotrebe tampona te pretjeranog izlaganja vlagi. Upravo zbog brojnih opasnosti koje vrebaju u velikim razmjerama, potrebno je još više voditi računa o ličnoj higijeni. Da bi se spriječila opasnost od bilo kakve zaraze, neophodna je konsultacija s ljekarom čim se pojave prvi znakovi infekcije – istakla je prof. dr. Mahira Jahić.

Izvor: Faktor

Related posts