FRANCUSKA JE NA RUBU PUCANJA, POGLEDAJTE SNIMKU IZ SREDNJE ŠKOLE KOJA JA RAZBJESNILA JAVNOST Policajci natjerali 153 učenika da kleče na koljenima

Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja. U zraku se osjeća zebnja francuskih vlasti pred mogućnošću novog dana nasilja u središtu francuske prijestolnice, koja je još uvijek pod šokom nakon prosvjeda ‘žutih prsluka’ prošle subote.

Svjetski mediji danas pišu kako je 153 učenika jedne srednje škole u Francuskoj privedeno, među kojima je najmlađima tek 12 godina.

Uznemirujuća video snimka djece koja kleče s rukama na zatiljku ili na leđima dok ih čuvaju jake policijske snage obišla je društvene mreže u Francuskoj. Sve se dogodilo u gimnaziji Saint-Exupéry u Mante-la-Jolieu, smještenom 48 kilometara zapadno od Pariza.

Dio djece i tinejdžera kleči s glavama pritisnutima uz zid. Na snimci se čuju policajci opremljeni kacigama i štitovima održavaju red i poručuju im da će se svi teretiti za nasilne prosvjede uključujući optužbu za sudjelovanje u oružanoj skupini.

Navodno su svi sudjelovali u akciji provedenoj širom zemlje čiji je cilj blokiranje škola i fakulteta zbog protivljenja reformi obrazovnog sustava, a u znak podrške prosvjedima žutih prsluka.

U školi Saint-Exupéry u Mante-la-Jolieu tijekom prosvjeda su zapaljeni automobili i kante za smeće. Neki od školaraca su uhićeni sa pendrecima, palicama za baseball te kanisterima sa suzavcem.

http://www.youtube.com/watch?v=gJU0FQqRUWI

Prema izvoru iz Ministarstva unutarnjih poslova, više od 700 školaraca je uhićeno diljem Francuske zbog povezanosti s prosvjedima u školama. Samo u gimnaziji Saint-Exupéry uhićena su 153 učenika, rođena između 1998. i 2006. godine.

Svi su učenici privremeno zadržani u krugu škole prije nego što su prebačeni u obližnju poicijsku stanicu.

Nije poznato tko je snimio video u srednjoj školi u Mante-la-Jolie, ali mediji smatrajui kako predstavlja veliku sramotu i šok za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dok pokušava riješiti najveći krizu otkako je na vlasti.

Takozvani pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

U prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a prosvjede su najavili i poljoprivrednici.

Izvor:jutarnji.hr

Related posts