Fenomen kamenih kugli u naselju Zborište

Priroda i historija nas uvijek mogu fascinirati, pokazuju to i savršeno formirane kamene kugle, koje su pronađene u velikokladuškom naselju Zborište, podno Grljevca.

Za sada postoje samo brojna nagađanja o historiji ovih kugli koje su težine 600, 1200 i 2500kg, a upravo pažnju privlači misterija da li je djelo čovjeka ili prirode.

Predsjednik Planinarskog društva „Velika Kladuša“ Šefik Sadiković trenutno se bavi istraživanjem ovog fenomena. Prema njegovim riječima, kugle su otkopali, a s obzirom da nisu stručnjaci na ovom polju, mogu samo pretpostavljati o njihovom porijeklu. U skorijoj budućnosti kamene kugle trebao bi pogledati jedan geolog iz Bosanske Krupe, kako bi se sa sigurnošću utvrdila njihova historija.

Kako kaže Sadiković, ove kugle će biti jedna zanimljiva atrakcija za pogledati na predstojećem okupljanju planinara sa područja USK-a koje će biti upriličeno povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Planinari su uređivali ovu prvu markiranu stazu na području općine Velika Kladuša, od Zborišta (kod džamije) preko Drobčevca i Klupa do Grljevca. U petak, 25. novembra PD „Velika Kladuša“ bit će domaćin tradicionalnog druženja planinara sa područja našeg kantona.

/Radiovkladusa.ba

Related posts