Federaciji nedostaje više od 1.500 policajaca, prioritet će biti redovni, a ne rezervni sastav

Naime, nakon usvajanja Nacrta zakona u Republici Srpskoj, koji će omogućiti da se uvede rezervni sastav policije, iz Federacije je stigao odgovor u vidu zakazivanja sjednice Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH.
Iako se mnogo očekivalo, zaključci Komisije su poprilično amortozovali situaciju i prvobitna očekivanja. Naglašeno je da uvođenje rezervnog sastava policije u FBiH nije isključeno, ali je izvjesno da će prioritet biti popunjavanje nedostajućih redovnih mjesta predviđenih sistematizacijom.

Situacija na terenu pokazuje da najviše policajaca nedostaje Kantonu Sarajevo i to 431, FUP-u nedostaje 235 policajaca, MUP-u HNK 218, TK 173, ZDK 174, MUP-u USK 98, policiji Posavskog kantona 27, BPK-u 41 policajac, SBK-u 36, ZHK-u 50 te MUP-u Kantona 10 43, odnosno ukupno 1.526 policajaca.

Zenici je čak i upućena inicijativa da se formira rezervni sastav policije, ali nadležni u upravi policije su poručili da je prioritet popuniti redovni sastav, a da će koordinirati s drugim agencijama aktivnosti u vezi s rezervnim.

Demokratska fronta smatra da Federacija treba konkretnije regovati i zakazati vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH te raditi na formiranju rezervnog sastava policije, kako bi se poslala poruka RS-u i tamošnjim aktivnostima.

Ipak, prvi zaključci u FBiH ukazuju na to da se neće žuriti s rezervnim sastavom, već će se sagledati situacija i postupci RS-a. Koliko će to biti ispravno, pokazat će vrijeme.

Izvor: klix

Related posts