Faktor saznaje: Dodik platio 10.000 dolara da prisustvuje balu u Washingtonu!

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i bh. entiteta Republika Srpska, pohvalio se preko novinske agencije Srna, a što je kasnije tvrdila i premijerka tog entiteta Željka Cvijanović, da je pozvan i da će prisustvovati ceremoniji inauguracije Donalda Trumpa u Washingtonu. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da to nije tačno.

Faktor saznaje da je Dodik zapravo preko predstavništva RS-a u Washingtonu platio 10.000 dolara kako bi prisustvovao jednoj od svečanosti povodom inauguracije-balu u Washingtonu.

Američka Ambasada u Sarajevu je ranije za Faktor potvrdila da samom zvaničnom dijelu, inauguraciji američkog predsjednika ne prisustvuju strani zvaničnici, osim ambasadora zemalja koje imaju diplomatske odnose i diplomatska predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Strani ambasadori, u skladu sa dosadašnjom praksom, sjede na rezervisanim mjestima na Capitolu tokom polaganja zakletve novog američkog predsjednika i na specijalno određenim mjestima prekoputa Bijele kuće tokom inauguracione parade. Oni su također pozvani da prisustvuju diplomatskom ručku i inauguracionom balu, te dan kasnije i molitvi u Katedrali u Washingtonu. Dodik će, uz izdašnu sumu, prisustvovati samo inauguracionom balu, a nikako na poziv Bijele kuće samoj inauguraciji, kako je to tvrdio.

Donald Trump je izabran za 45. predsjednik SAD-a. Inauguracija je 20. januara.

/faktor.ba

Related posts