EU kupuje dodatnih 100 miliona doza cjepiva od BioNTecha i Pfizera

Europska unija kupit će dodatnih 100 miliona doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha, čime se ukupni broj penje na 300 miliona doza, objavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Odlučili smo uzeti dodatnih 100 miliona doza od BioNTecha i Pfizera, cjepiva koje se već koristi u Europskoj uniji. Imat ćemo ukupno 300 miliona doza toga cjepiva, koje je ocijenjeno sigurnim i učinkovitim. Uslijedit će još cjepiva”, objavila je von der Leyen na Twitteru.

Europska komisija je u studenome potpisala s BioNTechom ugovor o nabavi 200 miliona doza cjepiva, s mogućnošću nabave još dodatnih 100 miliona doza. Cijena i za dodatnih 100 miliona doza, ostaje ista – 15,5 eura po dozi.

Do odluke o aktiviranju opcije o nabavi dodatnih 100 miliona doza došlo je nakon što su kod nekih potencijalnih cjepiva, za koje je Komisija također potpisala sporazume o nabavi, došlo do nepredviđenih kašnjenja u kliničkim ispitivanjima.

BioNTechovo i Pfizerovo cjepivo najprije je odobreno u SAD-u i u Velikoj Britaniji, a u Europskoj uniji krenulo se s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, u nedjelju 27. decembra.

Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts