ESKALACIJA PROBLEMA: Zbog velike hladnoće i zaštite zdravlja učenika, skraćeni časovi u OŠ “Cazin I”

U Osnovnoj školi “Cazin I” zbog loših uvjeta i slabog zagrijavanja prostorija, skraćeni časovi u obje školske smjene.

Naime, suočeni eskalacijom problema s (ne)grijanjem u školi, nakon konsultacija i saglasnosti Ministarstva o istom, direktor škole Zlatko Sabljaković donio je odluku o skraćivanju časova za 15 minuta.

Na ovaj način želi se izbjeći daljnje izlaganje učenika sve većim oboljevanjima zbog hladnoće u prostorijama u kojima borave te samim time i sve većim izostancima učenika sa nastave zbog zdravstvenh razloga.

Problemi s grijanjem su višeslojni. S jedne strane radi se o dotrajalosti sistema, nikakvoj izolaciji i općem katastrofalnom stanju objekta, posebno stolarije i krovišta. Drugi nivo problema je taj što su škole, pa i ova, Zakonom o javnim nabavkama obavezne prihvatiti najnižu cijenu kao odlučujući kriterij, te zbog toga dobijaju ugalj najniže kalorične vrijednosti.

U razgovoru sa direktorom škole, Zlatko Sabljaković, za portal Cazin.NET kazao je:

“Istini za volju taj problem nije od ove godine, ali jednostavno, opće stanje objekta se rapidno pogoršava, tako da smo zbog sve većeg broja djece koja izostaju iz škole zbog oboljevanja nakon konsultacija s nadležnima skratili časove i reorganizirali nastavu.”

Časovi će umjesto 45 trajati 30 minuta, a obuhvaćeni su svi razredi kao i centralna i područne škole.

Reorganizacijom nastave početak i završetak izvođenja nastave po smjenama je sljedeći:

I (jutarnja) smjena: 07:30h (I čas) – 11:05h (VI čas)
II (popodnevna) smjena: 12:00h (I čas) – 15:35 (VI čas)

E.Topić/Cazin.NET

Related posts