Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u maju dolazi u BiH gdje će u glavnom gradu održati veliki predizborni skup i to nakon što su Njemačka i Austrija zabranile turskom predsjedniku organizaciju političkog skupa u tim zemljama.

Kako piše provladin medij u Turskoj Yenisafak Erdogan će u Sarajevo doći 20. maja, gdje planira održati miting, kako se navodi za 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih evropskih zemalja.

U Turskoj se 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a aktuelnoj vlasti u Turskoj, odnosno AK partiji je u ovom trenutku veoma važno da u jednoj evropskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Holandija i Njemačka zabranile organizaciju skupova povodom referenduma o izmjenama ustava u Turskoj.

Erdogan je prvobitno planirao održati predizborni miting u Njemačkoj, s obzirom na to da u toj zemlji živi najveći broj turskih državljana od svih zemalja Evrope. Ipak, nakon što je dobio odbijenicu, a nakon toga i u Austriji, odluka je pala na Sarajevo.

Yenisafak piše da su pripreme za skup u Sarajevu već počele.

“Nakon antidemokratskih izjava koje dolaze iz evropskih zemalja miting koji organizira Erdogan postaje još važniji”, navodi Yenisafak.

Ranije je najavljeno da će AK partija između ostalog i u BiH organizirati svoj ogranak.

Detalji Erdoganove posjete Sarajevu još nisu poznati, ali se očekuje da turski predsjednik zvanično otvori Kliniku za akušerstvo na KCUS-u, čiju obnovu je finansirala TIKA, ili neki drugi objekt. Nezvanično, u opticaju je i ozvaničenje nastavka radova na novoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice, što će sa više od 10 miliona eura finansirati Turska.

Erdoganov dolazak u BiH u ovom trenutku je više nego simptomatičan, prije svega zbog predizborne kampanje u Turskoj, ali i zbog početka kampanje za opće izbore u BiH, s obzirom na to da će SDA 26. maja izaći u javnost s imenom svog kandidata za Predsjedništvo BiH.

klix.ba

Related posts