Episkop bihaćko-petrovački upozorava: Smanjuje se broj pravoslavnih vjernika u BiH

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije i članovi Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Eparhije bihaćko-petrovačke konstatovali su da se broj pravoslavnih vjernika na području ove eparhije iz godine u godinu smanjuje.

Na sjednicama Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora konstatovano je da mlađa populacija, kao i čitave porodice, u potrazi za poslom odlaze u veće gradove Republike Srpske i Evrope, saopćeno je iz Eparhije bihaćko- petrovačke.

Mladi ljudi koji ostanu na svojim ognjištima ne stupaju u bračne veze i u većini slučajeva ulaze u srednju i staru životnu dob kao samci.

U saopćenju se dodaje da se svake godine starosna dob vjernika povećava jer je broj sklopljenih brakova, a samim tim i rođene djece sve manji.

Episkop Atanasije najavio je da će u narednom periodu preko parohijskih sveštenika pozvati samce i starije ljude iz njihovih parohija da stupe u neki od manastira Eparhije bihaćko-petrovačke, da bi i na taj način osnažili i obogatili manastire koji bi u Krajini postali utočište i snaga narodu.

Related posts