Elvira Abdić-Jelenović: Neće biti dozvoljen smještaj migranata u Agrokomerc

Elvira Abdić-Jelenović, predsjednica Kluba Laburističke stranke u Opštinskom vijeću Velike Kladuše, za N1 je kazala da su i dalje na snazi zaključci Općinskog vijeća Velika Kladuša u kojima stoji da migrantima ne dozvoli smještaj u zgradi Agrokomerca.

“Ne znam ništa, nije niko pozvan na sastanak. Mi sve što smo imali za reći o tom pitanju smo rekli. Općinsko vijeće kao predstavnik lokalne zajednice je rekao svoje, uputio zaključke institucijama BiH koje su odgovorne za to pitanje”, poručila je.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu, Vlada FBiH je donijela zaključke o migrantima i izbjeglicama koji se nalaze na području FBiH. Definitivno je odlučeno da se oni smjeste u kasarni Ušivak u Hadžićima i objektu “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši. Obznanjeno je da je u BiH registrovano 7.719 migranata i izbjeglica.

“Na istom smo što je bilo prije tjedan, dva tjedna. Kod nas je stanje nepromijenjeno. Postoje zaključci Općinskog vijeća koja bi trebala značiti, na tome će se pokazati država Bosna i Hercegovina”, poručila je.

“Općinsko vijeće Velike Kladuše je donijelo zaključke i jednoglasnu odluku. Poslije nismo imali sjednicu, rekli smo o tom pitanju sve i za nas je to završena stvar. Ne znam šta može doći, kada uzmemo u obzir ustavne ovlasti. Sve je jasno”, kazala je Abdagić-Jelenović.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Velike Kladuše je protiv smještaja migranata na području Velike Kladuše i smatra da se taj problem treba riješiti uz ravnomjernu raspodjelu migranata na ostale općine Bosne i Hercegovine, jedan je od sedam jednoglasno usvojenih zaključaka na tematskoj sjednici Vijeća održanoj u utorak, 19. juna.

Jednoglasno usvajanje ovih zaključaka uslijedilo je nakon više diskusija vijećnika koji su imali slične stavove o ovom problemu; u slučaju migrantske krize zakazala je država i protiv su gradnje migracionog centra, odnosno smještaja svih migranata na područje Velike Kladuše.

Related posts