Efendija Fatkić pobijedio Medžlis Islamske zajednice: Sud odbio deložaciju

Asmir Fatkić, imam džemata Klokot kod Bihaća, pobijedio je u sudskoj parnici koju je pokrenuo Medžlis Islamske zajednice Bihać, u želji da ga deložira iz imamske kuće.

– Na naše zadovoljstvo, presuđeno je da vlasništvo nad kućom nema Medžlis Bihać, nego Direkcija za vakufe. Eh, kako je sa mjesne zajednice prebačeno vlasništvo nad kućom koju su gradili mještani, to će se tek vidjeti ako žele deložirati mog klijenta. Mi smo spremni da oni ulože žalbu drugostepenom sudu, spremni smo ići i do Strasbourga, neka se sve sazna o nepravdi nad jednim časnim imamom i njegovom putu stradanja do istine, kazao nam je Duško Tomić, advokat Asmira ef. Fatkića.

Pobjeda džematlija

Naime, Fatkić je prijavio državnim organima korupciju unutar IZ-a, a o tome, kao i o negativnom uticaju vehabizma govorio je javno u medijima. Za nagradu je dobio isključenje iz Islamske zajednice, pet godina ne prima plaću, ali ga njegove džematlije jednoglasno podržavaju.

– Samo zahvaljujući mještanima sam i danas živ, jer sve je bilo usmjereno protiv moje porodice i mene. Da mi nije pčela i mještana, bili bismo gladni. Ova mala pobjeda na sudu je njihova pobjeda, kazao nam je Fatkić.

Jučer mu je stigao i odgovor disciplinske komisije Rijaseta na njegovu molbu da bude rehabilitovan, jer mu fale samo dvije godine do penzije.

– Komisija mi odgovara da nije nadležna, a jeste bila nadležna da me razriješi posla. Navode da je Rijaset nadležan za pitanje rehabilitacije, ali ja sam već ranije dobio negativan odgovor iz Rijaseta, kazao nam je Fatkić.

Svoj progon tumači željom pojedinaca iz Krajine, prvenstveno muftije Hasana ef. Makića i glavnog imama Mensura Ćehića, a Rijaset im to odobrava.

Ne čuju me

– Reis Kavazović u ovom slučaju sluša samo jednu stanicu – radio Makić, kazao nam je Fatkić, koji podsjeća da je upravo reis Kavazović prije pet godina bio predsjednik disciplinske komisije koja ga je razriješila dužnosti na zahtjev iz Bihaća.

– Niti sam korumpiran nit sam pedofil niti kockam. Branio sam svoju domovinu puškom, kao i Islamsku zajednicu istinom, a neće ni nakon pet godina da me rehabilituju, samo zato što sam govorio protiv kriminala u IZ-u i protiv vehabizma. Neka Kavazović ima priliku biti pravedni reis, a muftija Makić neka ima šutnju u Bihaću. Uvijek, pa i sada, ja sam za dogovor i mirno rješenje ali ne žele da me čuju, kazao nam je Fatkić.

oslobodjenje.ba

Related posts