Ef. Peštalić: Iz Srebrenice šaljemo pozitivnu sliku i pokazujemo da povratak opstaje

Medžlis islamske zajednice večeras organizira tradiocionalni iftar za djecu u Srebrenici

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica tokom ramazana provodi brojne aktivnosti, a jedna od njih je podjela iftara Srebreničanima.

– Zadržali smo tradiciju da tokom ramazana obilazimo 25 familija i dijelimo iftare na kućnu adresu. To se pokazalo jako dobrim i ujedno ostvarujemo kontakt s onima koji ne mogu da dođu u Srebrenicu, a žele nekome pomoći – kazao je Feni glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić.

Prigodni vjerski program

Pored podjele iftara na kućnu adresu, prigodnim vjerskim programom, sa djecom koja pohađaju mektebsku nastavu i medresu u Tuzli, obilježena je i mubarek noć Lejletul-bedr, a u toku su i pripreme programa za noć Lejletl-kadr.

Učenici iz Behram begove medrese iz Tuzle sinoć su posjetili Medžlis islamske zajednice u Srebrenici, gdje su s omladinom iz Srebrenice iftarili i družili se, a prije teravije učenici medrese su upriličili prigodan program, nakon kojeg je predavanje održao profesor Bekir Šabić.

Medžlis islamske zajednice večeras organizira tradiocionalni iftar za djecu u Srebrenici, a ef. Peštalić kaže da je to prilika da se djeca druže i pošalju pozitivnu sliku iz Srebrenice.

Iftar sa djecom tradicija

– Iftar sa djecom ostat će tradicija, a pozitivnom slikom iz Srebrenice želimo da pokažemo da opstaje povratak u Srebrenici. Večeras očekujemo stotinjak djece u Čaršijskoj džamiji na zajedničkom iftaru, a zatim će djeca zajedno klanjati teravih namaz. Najvažnije je da svi zajedno doprinosimo boljem životu u našem gradu – poručuje ef. Peštalić.

Ove godine na području Srebrenice, na jedanaest mjesta se klanja teravih namaz, a posebno mjesto za džematlije je obavljanje namaza u Memorijalnom centru Potočari.

– Već godinama teravih namaz se klanja u Memorijalom centru, i to je želja naših majki. To je mjesto koje treba čuvati i namaz u njemu je poseban – istakao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić.

Izvor: Avaz.ba

Related posts