Džamije u Velikoj Kladuši ne mogu više biti smještaj migrantima

U Velikoj Kladuši posljednjih nekoliko dana nalazi se izvjestan broj migranata koji zbog niskih temperatura i iscrpljenosti spavaju u kladuškim džamijama. Prema riječima Muamera ef. Ćatića, imama Gradske džamije u Velikoj Kladuši proteklih dana kontaktirali su više institucija i uzimali su pravne savjete.

Kako Ćatić ističe, kazano im je da je država institucionalno riješila smještaj migranata i izbjeglica u, za to predviđene centre i da je kretanje migranata njihov izbor. „Zbog nepostojanja adekvatnih uslova u našim džamijama i ne želeći dovoditi u opasnost zdravlje i sigurnost džematlija, primorani smo prekinuti zbrinjavanje migranata u vjerskim objektima“ rekao je za naš Radio imam Gradske džamije Muamer ef. Ćatić.

Tražeći detaljnije informacije o migrantima u Velikoj Kladuši kontaktirali smo više adresa. Kako su nam rekli u MUP-u USK-a njihovi pripadnici legitimisali su migrante u Velikoj Kladuši, o tome su obavijestili Graničnu policiju, i pri legitimaciji utvrđeno je da migraniti imaju dokumente da su podnositelji zahtijeva za azil.

(Izvor: radiovkladusa.ba)

Related posts