Džaferović u Brčkom pozvao sve političke aktere na mir i stabilnost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je danas, tokom posjete Brčko distriktu, sve političke aktere u zemlji da se okrenu miru i stabilnosti, jer zapaljiva retorika ne može donijeti ništa dobro građanima.

On je u brčanskoj Gradskoj vijećnici razgovarao s čelnim ljudima Distrikta iz reda sva tri konstitutivna naroda, a sastanku je prisustvovao i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

– Pozivam na mir, pozivam na stabilnost. Pozivam na jednu tolerantnu retoriku. Huškačka retorika nikome ne koristi, nepoštivanje Ustava BiH, zakona koje smo u BiH do sada usvojili, dakle ukupnog okvira po kojem funkcionira BiH. I da u institucijama BiH vodimo dijalog o svim pitanjima – naglasio je Džaferović u izjavi za medije.

Istaknuto je da je Distrikt kao multietnička zajednica uspješan primjer suživota u BiH te da je spominjanje ove specifične administrativne jedinice, koja dijeli bh. entitet Republika Srpska na dva dijela, u kontekstu priča o potencijalnim sukobima stvorilo uznemirenost kod dijela građana.

– Ovom posjetom Džaferovića željeli smo i on i mi da još jednom uputimo poruku građanima Distrikta da razloga za osjećaj straha nema, već da institucije i Distrikta i BiH imaju svoju odgovornost i obaveze koje vrše – poručio je gradonačelnik distrikta Brčko Esed Kadrić.

Učesnici sastanka su zaključili da je nužno okrenuti se aktivnostima na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, što je zajednički interes svih dijelova BiH. Radi se prije svega o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, koji će prolaziti i kroz teritoriju Distrikta.

U narednom periodu lokalne vlasti imaju zadatak odrediti trasu, kako ne bi došlo do kočenja u realizaciji ovog projekta.

U vezi s tim, očekuje se intenziviranje saradnje između dva bh. entiteta i Distrikta, ne samo oko autoputa, nego i drugih velikih infrastrukturnih projekata čija realizacija se planira u narednim godinama.

Sve to bi trebalo donijeti ekonomski napredak cijele zemlje, čemu se nadaju učesnici današnjeg sastanka.

Tokom sastanka premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade Federacije BiH da se u ovoj godini počne raditi na projektima izgradnje brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje, otvaranju idejnog projekta o gasnom cjevovodu Županja-Orašje-Brčko-Tuzla, te elektrifikacije pruge.

U budžetu Federacije BiH za ove projekte planirana su značajna sredstva. Razgovarano je i o projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju postoji veliki interes Vlade Federacije BiH, saopćila je Vlada FBiH.

Nakon sastanka, odata je počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH na spomeniku u centru Brčkog, a upriličena je i šetnja glavnim brčanskim trgom te posjeta nedavno otvorenom Uredu Vlade FBiH, koji bi trebao poboljšati saradnju između ovog bh. entiteta i Distrikta.

IZVOR :Faktor/Anadolija

Related posts