Dugoročna prognoza: U BiH narednih dana kiša, susnježica i snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno vrijeme s kišom. Prijepodne će padavine uglavnom biti slabe i povremene.

Tokom poslijepodneva i u večernjim satima intenzivnije padavine. Na planinama sa snijegom. Očekivana količina padavina od 15 do 25 l/m2. Vjetar, slab, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature iznosit će od 5 do 11, na jugu od 13 do 17 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme s kišom. Dnevna temperatura oko 10 stepeni.

Jutros je u BiH oblačno vrijeme s kišom u većini područja.

Temperature zraka u 7 sati: Goražde 3, Ivan-sedlo i Kupres 4, Bihać 5, Drvar i Sarajevo 6, Bugojno, Jajce, Livno i Sanski Most 7, Banja Luka, Gradačac, Prijedor i Zenica 8, Bijeljina, Doboj i Srebrenica 9, Stolac, Trebinje i Zvornik 10, Mostar i Čapljina 11 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 931 hPa, za 13 hPa je niži od normalnog i opada, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U srijedu se u Bosni očekuje oblačno vrijeme sa kišom i susnježicom u nižim područjima, a u višim sa snijegom. Padavine, uglavnom, u jutarnjim satima i tokom prijepodneva. U Hercegovini jutro oblačno sa kišom. U ostatku dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini slaba bura. Jutarnje temperature od 1 do 6, na jugu od 8 do 11, a dnevne od 4 do 9, na jugu od 11 do 16 °C.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Prije podne na istoku i sjeveroistoku Bosne, uglavnom, bez padavina, a poslije podne u Krajini i na zapadu Bosne. Snijeg ili susnježica su mogući iznad 800 metara nadmorske visine. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 5 do 9, a dnevne od 4 do 10, na jugu od 10 do 14 °C.

U petak će biti oblačno vrijeme sa kišom. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne padavine uglavnom prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnje temperature od -2 do 3, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 5 do 10, na jugu od 11 do 15 °C.

U subotu će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U područjima iznad 900 m nadmorske visine sa susnježicom i snijegom. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 4 do 9, a dnevne od 4 do 10, na jugu od 10 do 15 °C.

(Faktor.ba/Foto: Arhiv)

Related posts