Dragan Čović posjetu Novom Zelandu započeo susretom s premijerkom Jacindom Ardern

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović započeo je službeni dio dvodnevne posjete Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne upraviteljice Novog Zelanda u Wellingtonu.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović zahvalio je Dame Elias na toploj dobrodošlici, te istakao kako njegova posjeta Novom Zelandu nije slučajna u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa naše dvije zemlje.

Nakon susreta s Dame Elias, predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović posjetio je Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

Nakon posjete Ratnom memorijalnom parku, sastao se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern. Na početku susreta, dr. Čović je čestitao premijerki Ardern preuzimanje nove dužnosti, te poželio joj uspjeh u nastavku karijere. Također je istakao zahvalnost Bosne i Hercegovine za svu pomoć i podršku koju nam je Novi Zeland pružio, te izrazio nadu u nastavak gradnje tradicionalno dobrih odnosa. Na sastanku je bilo govora i o jačanju privredne saradnje, te mogućnostima ulaganja Novog Zelanda u Bosnu i Hercegovinu, posebno u domenu turizma.

Na kraju susreta, Čović je pozvao premijerku Ardern u posjetu Bosni i Hercegovini.

Jučer se predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović sastao s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu, i informisao o njihovom djelovanju. Na sastanku je pohvalio rad Društva, posebno istakavši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture.

Riječ je o većoj lokalnoj zajednici koja ima veliku društvenu funkciju. Društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi, te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu. Takođe je posjetio porodicu Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u ovome dijelu svijeta.

Related posts