Dom naroda FBiH: Lonić i Hadžipašić među rekorderima po broju izostanaka sa sjednica

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u ovom mandatu održao je ukupno 44 sjednice, od čega 21 vanrednu i 23 redovne.

Od ukupno 54 delegata, među kojima je skoro 50 profesionalnih, manje od deset njih prisustvovalo je svim sjednicama koje je ovaj dom održao od početka 2015. godine, kada je konstituisan, do danas.

Generalno gledano, najmanje izostanaka imali su delegati iz Kluba Bošnjaka, a najviše delegati srpskog naroda mada su im i Ostali “za petama”.

Apsolutni rekorder po broju sjednica kojima nije prisustvovao je Slaviša Mihajlović, hirurg iz Drvara, koji je nanizao više od 20 izostanaka sa sjednica. Kako se može čuti od njegovih kolega iz Parlamenta, sreću je potražio u Njemačkoj. Sudeći prema evidenciji o prisustvu sjednicama, od septembra prošle godine do kraja jula, kada je održana posljednja sjednica, on se pojavio samo na jednoj sjednici, u maju ove godine. Vjerovatno došao za prvomajske praznike pa svratio i na radno mjesto po osnovu kojeg svakog mjeseca inkasira više od 3.000 maraka mjesečno iz budžeta.

Mihajlović je član Kluba Srba, a na internet stranici Parlamenta FBiH navodi se da je član SNSD-a, iako je još sredinom 2016. objavio da je raščistio sa ovom strankom.

Po broju izostanaka u ovom klubu na drugom mjestu je Daliborka Milović iz Liberalne stranke, pa Slaviša Šućur (SDP), Predrag Kojović (Naša stranka), Slađan Ilić i Mladen Lonić (SDP)

I Klub Hrvata ima svog “šampiona”, a njegovo ime je Željko Josić, član HDZ 1990. Ni on se nije pojavio na skoro 20 sjednica. Svi ostali delegati imaju manje od deset izostanaka.

I u Klubu Bošnjaka samo jedan delegat ima više od deset izostanaka – Amor Mašović (SDA). Odmah iza njega je Admir Hadžipašić (A-SDA), a skoro svi njegovi izostanci zabilježeni su u ovoj godini. Od ukupno sedam sjednica došao je na samo dvije, a posljednji put u aprilu. Nakon što je u medije prucurio snimak u kojem traži seksualne usluge od nepoznate žene kako bi joj zauzvrat osigurao posao, Hadžipašić više nije navraćao na sjednice.

Od ukupno sedam delegata “ostalih” samo jedan bio je na svim sjednicama, i to Emir Frašto (SDP). Samostalni delegat Sejo Bukva imao je najviše izostanaka i iz ko zna kojih razloga 16 puta nije mogao uskladiti obaveze sa datumima održavanja sjednica Doma naroda. Edin Forto (Naša stranka) navraćao je malo češće, kao i Amil Buljubašić (SDP) i Rasim Kantarević (Laburistička stranka).

Izvor: Faktor

Related posts