Dogovoreno povećanje osnovice plate za policijske službenike u USK-u

Članovi Sindikata Policije Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdili su kako je dogovoreno povećanje osnovice za platu svih policijskih službenika, odnosno potpisivanje Sporazuma na osnovu Kolektivnog ugovora sa kantonalnom vladom, koji garantuje visinu osnovice od 315 KM.

Smatramo da je naš zahtjev prema Vladi USK bio potpuno opravdan, s obzirom na porast cijena i troškova života. Također, moramo uzeti u obzir i povećanje obima poslova, ali i znatno viša primanja naših kolega u nekim drugim kantonima. Naišli smo na razumijevanje premijera Ružnića i ministra Kljajića, tako da je danas dogovoreno povećanje osnovice plate svim policijskim službenicima za oko 5,1 posto – kazao je predsjednik Sindikata Policije USK Mahmut Alagić.

Dodao je i kako će Sporazum najvjerovatnije biti potpisan u naredna dva dana, te da u tom slučaju sindikalna organizacija odustaje od najavljenog protestnog okupljanja u srijedu, 19. januara.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić naglasio je kako primjena odredbi ovog sporazuma može početi tek po usvajanju ovogodišnjeg budžeta.

-Sredstva za povećanje, odnosno izjednačavanje osnovice za platu svih budžetskih korisnika predviđena su u ovogodišnjem Prijedlogu budžeta USK za 2022. godinu. To naravno možemo primijeniti od momenta kada kantonalna skupština isti izglasa i usvoji – navodi ministar Kljajić.

Skupštinska sjednica na kojoj će se razmatrati ovogodišnji Prijedlog budžeta zakazana je za srijedu, 19. januara.

IZVOR : CAZIN.NET

Related posts