Dodik negodovao zbog razvoja 'namjenske' u FBiH, Srbija ulaže 14 miliona KM u RS i remont tenkovskih i avionskih motora

U aprilu 2018. godine izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o napretku namjenske industrije u entitetu FBiH dovele su do zakazivanja hitne sjednice najvišeg organa državne zakonodavne vlasti u zemlji.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je na zahtjev zastupnika SNSD-a. Dodik je izjavu Izetbegovića o napretku namjesnke industrije nazvao „ratnohuškačkom izjavom“.

Članovi SNSD-a i njihov lider Dodik zatražili su parlamentarnu raspravu u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH. S druge strane, upozoravaju analitičari, Parlamentarna skupština BiH do sada nikada nije raspravljala o huškačkim izjavama predsjednika SNSD-a i bh. entiteta RS Milorada Dodika, koji vrlo često ističe da je “BiH propala država” te “kako sanja da se bh. entitet jednog dana pripoji susjednoj Republici Srbiji.”

Dva mjeseca kasnije Milorad Dodik s ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom iz Banja Luke poručuje da je obostrana namjera da se unaprijedi saradnja Republike Srpske (RS) i Srbije u oblasti namjenske industrije!.

Za danas je najavljeno potpisivanje ugovora o saradnji s banjalučkim “Kosmoom”, a ta firma, kako je naveo Vulin, može da računa na 100 miliona dinara Ministarstva odbrane Srbije.

U skladu s naređenjima vrhovnog komadanta Vojske Srbije i dogovora s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Ministarstvo odbrane Srbije je osiguralo 850 miliona dinara (14,1 miliona KM) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS-a, odnosno za remont tenkovskih i avionskih motora.

Istakao je da će Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu pomogne i osnaži RS, a ovo su i prvi rezultati.

Dodik tvrdi da je saradnja RS i Srbije u namjenskoj oblasti inicirana iz komercijalnih razloga da se, nakon godina devastacije, “zbog intervencionizma međunarodnog faktora”, podigne ova proizvodnja u RS, uz podršku Srbije..

Related posts