Devet zanimljivih činjenica o modelu Bugatti Chiron

Rijetko koji automobil je izazvao toliku pažnju kao Bugatti Veyron kada je predstavljen 2005. godine, a njegov nasljednik, Bugatti Chiron je u svakom pogledu bolji i napredniji.

Predstavljamo vam devet zanimljivih činjenica o modelu Bugatti Chiron.

1. Stručnjaci iz Bugattija tvrde da u automobilu ima toliko ugljenikovih vlakana da bi se, kad bi se sva međusobno povezala, mogla preći udaljenost od Zemlje do Mjeseca čak devet puta.

2. Iako je zapremina prtljažnika povećana u odnosu na zapreminu prtljažnika modela Veyron, ona još uvijek iznosi svega 44 litara.

3. Prosječan vlasnik modela Bugatti Chiron, pored njega posjeduje još najmanje 42 automobila.

4. Ukupna površina šest katalizatora izduvnog sistema iznosi nevjerovatnih 230.266 kvadratnih metara, što je ekvivalent veličini čak 30 fudbalskih terena.

5. Logo koji se nalazi na maski (rešetki) hladnjaka ima masu od 150 grama, od čega je 140 grama čistog srebra!

6. Snaga W16 agregata radne zapremine osam litara sa četiri turbo punjača jednaka je snazi petnaestak prosečnih automobila, budući da razvija čak 1.500 konjskih snaga.

7. Početna cijena modela Bugatti Chiron iznosi 2,3 miliona evra, odnosno, dvostruko je viša od početne cijene po kojoj se prodavao model Veyron.

8. Svaki Bugatti Chiron isporučuje se sa dva ključa. Običan ključ ograničava brzinu na 380 km/h, a tzv. „brzinski“ ključ otvara puni potencijal automobila, odnosno omogućava postizanje maksimalne brzine od preko 450 km/h.

9. S obzirom da agregat generiše ogromnu količinu toplotne energije, kroz motor prilikom punog opterećenja cirkuliše čak 800 litara rashladne tečnosti u minuti.

(Vrelegume.rs)

Related posts