Delegacija EU kritikovala NSRS zbog usvajanja spornih zakona: Pozivamo zvaničnike da dobro razmisle

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini reagovala je na usvajanje zakona na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a te su pozvali zvaničnike da ponovo razmisle o svojim postupcima.

U saopćenju za javnost iz Delegacije EU su obrazložili zašto je usvajanje ovakvih zakona i nacrta zakona sporno.

“Nacrti zakona o imunitetu i referendumu i građanskoj inicijativi u Republici Srpskoj, koji su danas usvojeni u prvom čitanju, suprotni su EU putu Bosne i Hercegovine. Pozivamo delegate u Narodnoj skupštini RS da ponovo razmisle i ne idu dalje sa ovim nacrtima zakona. Nacrtom zakona o imunitetu RS se umanjuje sudska odgovornost političkih predstavnika, a njegovom retroaktivnom primjenom dovela bi se u pitanje pravna sigurnost. Kao takvo, njegovo konačno usvajanje bi uticalo na vladavinu prava. Podsjećamo da, kako je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ‘strane će u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom'”, poručili su.

Također, iz EU su naglasili kako je potrebno održati suverenitet BiH.

“Vezano za Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, EU je ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje ustavnog poretka zemlje u pitanje. EU naglašava da je potrebno održati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Svaka radnja usmjerena protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica”, pojasnili su.

Na kraju, iz Delegacije EU su imalo poruku za sve političke aktere.

“EU poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od provokativne retorike i retorike podjela, kao i takvih radnji, posebno onih koje dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje. EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Klix.ba

Related posts