Dedić: HDZ je prihvatio naše argumente, šume ostaju državni resurs

Nakon što je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o šumama federalni ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić rekao je za Klix.ba kako su ministri iz HDZ-a BiH prihvatili argumente i na taj način poslali jasnu poruku da kroz ovaj zakon nemaju namjeru crtati linije novih entiteta.

Dedić nam je rekao da su, nakon što je prije više od mjesec dana Zakon o šumama skinut sa dnevnog reda sjednice Vlade Federacije BiH, vođeni razgovori sa ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem i sa ministricom finansija Jelkom Miličević, ali i na nivou stručnih službi ministarstava.

“Jučer smo ministar Martić i ja postigli dogovor i Zakon o šumama je danas konačno usvojila Vlada FBiH.
 Drago mi je što su ministri iz HDZ-a koji su imali brojne primjedbe na tekst zakona prihvatili naše argumente. Prije svega, postigli samo sa HDZ-om zajednički stav vezan za pitanje vlasništva i mislim da smo na taj način stavili tačku na špekulacije da HDZ kroz ovaj zakon namjerava preko mjere jačati kantone i crtati linije nekih novih entiteta”, kazao je Dedić.

Kako kaže, oni kroz usaglašeni Zakon o šumama jasno govore da su šume državni resurs i da je država njegov jedini vlasnik.

“Federacija, odnosno Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva samo zastupa državne šume i šumsko zemljište na teritoriji FBiH. Ja sam odmah na početku pregovora jasno rekao da nikakve podjele državnih resursa neće biti niti će se državna imovina dodjeljivati kantonima jer bi ovo bilo popuštanje pred politikom podjela Bosne i Hercegovine. 
Nadam se da će se tog stava držati i HDZ-ovi parlamentarci, te da nećemo doći u situaciju da se dogovor na nivou Vlade pokušava rušiti u Zastupničkom domu ili u Domu naroda zarad nekih sitnih politikantskih interesa”, rekao je Dedić.

Ističe da je jako važno da zakon što prije prođe parlamentarnu proceduru jer uređenje ove oblasti FBiH čeka još od 2009. godine.

“Ovo svakako ne znači da je borba za naše šume završena. Federalni Zakon o šumama smatram samo prelaznim rješenjem dok se ovo pitanje ne reguliše na državnom nivou. Šume ne poznaju entitetske granice i samo na nivou Bosne i Hercegovine možemo da im pružimo odgovarajuću zaštitu”, zaključio je Dedić.

Related posts