Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

Širom svijeta danas se obilježava 1.maj – Međunarodni praznik rada, u znak sjećanja na 1. maj 1886. godine, kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme.

Male dnevnice, dnevni rad od 12 do čak 18 sati, iskorištavanje dječije radne snage i život na ivici egzistencije rezultirali su nizom štrajkova u kojima su se zahtijevali dostojniji uslovi rada i života.

Oko 40.000 radnika protestovalo je u Čikagu 1. maja 1886. godine, ističući zahtjeve simbolizovane u tri osmice – 8 sati rada, 8 odmora i 8 kulturnog obrazovanja.

Policija je 3. maja intervenisala i ubila nekoliko demonstranata, a ranila oko 50 radnika. Brojni demonstranti su uhapšeni, a vođe su izvedene pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Tri godine kasnije, 1889. na prvom kongresu Druge internacionale odlučeno je da će se svakog 1. maja održavati demonstracije dok god radnici i radnice ne izbore pravo na dostojan život i rad.

Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Predstavnici Sindikata okupit će se danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH gdje počinje protestna šetnja do zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts