Da li je ovo bolje od “ležećeg policajca”? (VIDEO)

Island je još jedna u nizu zemalja koje pokušavaju da unaprijede bezbjednost pješaka u saobraćaju iscrtavanjem takozvanih 3D “zebri” na pješačkim prelazima, kako bi natjerali vozače da uspore.

Obilježeni pješački prelazi na mjestima na kojima nema semafora nisu dovoljno upozorenje koje bi navelo nepažljive vozače da uspore, pa su i dalje potencijalno opasni za pješake, a naročito djecu.

Zato se vlasti u zemljama širom svijeta dovijaju na različite načine kako bi natjerali one koji prebrzo voze u blizini pješačkih prelaza – pogotovo pored škola i obdaništa – da uspore do brzine koja im omogućava da se bezbjedno zaustave ispred zebre, ako se na njoj zatekne pješak.

Osim saobraćajnih znakova, primjenjuju se i druge metode, od kojih je najzastupljenija (kao i na našim ulicama) postavljanje usporivača saobraćaja, poznatijih kao “ležeći policajci”. Problem sa ovom vrstom prepreke je što ona znatno otežava kretanje vozila jer je često neophodno da vozač u potpunosti zaustavi vozilo, kako bi pažljivo prešao preko ležećeg da ne ošteti automobil.

U nekim zemljama posljednjih godina javila se ideja da se umjesto fizičkih “ležećih policajaca” postave virtuelni, 3D, iscrtani na kolovozu. Ova metoda najčešće se primjenjuje u kombinaciji sa obilježenim pješačkim prelazom, pa su tako na ulicama nekih gradova u svijetu počele da se pojavljuju 3D zebre.

Ovi prelazi kod vozača koji se približava stvaraju iluziju da na pješačkom postoji prava fizička prepreka, što će ih natjerati, barem dok ne shvate da se radi o iluziji, da znatno uspore svoj automobil.

Na Islandu kažu da su ideju dobili nakon što su vidjeli sličnu verziju 3D zebre koju su postavile vlasti u Indiji, a snimili su i promotivni video za prvi takav prelaz u ovoj zemlji na sjeveru Evorpe:

 

Ideja stvaranja optičke iluzije na kolovozu nije nova, a prvi takvi “ležeći policajci” iscrtani su 2008. u Filadelfiji, u SAD, da bi se kasnije pojavili i u drugim zemljama, poput Njemačke, Belgije, Austrije, Velike Britanije, Španije i Indije.

U indiji, gdje su projekat započeli 2016, kažu da je on dao zadovoljavajuće rezultate i namjeravaju da postave više ovakvih 3D zebri.

Mada je ovo rješenje jeftinije i praktičnije u odnosu konvencionalne “ležeće policajce”, a uz to i ne oštećuje ogibljenje na automobilu, osnovni problem je što će vozači koji jednom prođu tom dionicom shvatiti da je u pitanju optička iluzija i sljedeći put vjerovatno neće usporiti ispred prelaza.

Šta vi mislite, da li 3D zebre mogu da zamijene klasične usporivače saobraćaja i da li ste za to da se iscrtaju i na našim ulicama?

Related posts