Cyber napadi se dešavaju svakih 40 sekundi, ni BiH nije pošteđena

Zbog sve učestalijih slučajeva cyber napada i krađe podataka, koji se dešavaju svugdje u svijetu, a ne samo u razvijenim zemljama, kako se često misli, sigurnost podataka i mreža postala je stalna tema u oblasti informacionih tehnologija.

U svijetu se gotovo svakih 40 sekundi dogodi jedan cyber napad. Oni nisu ograničeni samo na napredne svjetske zemlje i kompanije, nego se nerijetko dešavaju i kod nas.

Damir Dizdarević, direktor kompanije Logosoft, kaže da se o ovim napadima u medijima govori samo kada se radi o, nažalost, uspješnim i velikim.

– O tome se malo govori jer oni kojima se to desilo svjesni su da to utječe na kredibilitet njihove kompanije, pogotovo ako ona radi s nekim podacima koji su bitni za klijente. Mi znamo da se to dešava, nekim klijentima smo čak pomagali da to riješe – rekao je Dizdarević.

Ocjenjuje da je problem što mnoge kompanije postanu svjesne opasnosti cyber napada tek kada postanu meta. Uglavnom, kaže, vlada stav: „Neće se to meni desiti“, a zapravo se dešava i tek onda se traži neki reaktivni pristup da se šteta popravi koliko je moguće i da se sprijee dalji napadi.

– Još uvijek je mali broj kompanija koje djeluju proaktivno prosto zato što kada radite na sigurnosnim rješenjima to je kao kada kupujete osiguranje, plaćate nešto a nadate se da vam neće trebati – pojašnjava direktor Logosofta.

Dizdarević naglašava da je krađa odnosno zloupotreba identiteta na internetu veoma česta pojava.

– Čak 80 posto uspješnih cyber napada je bazirano na krađi odnosno zloupotrebi identiteta. Problem je nedovoljno razvijena svijest kod korisnika da se i najobičnijim socijalnim inženjeringom, bez ikakavih posebnih tehnologija, to može uspješno učiniti – kaže Dizdarević i dodaje da je za efikasnu zaštitu podataka neophodno da zaštita bude efikasna na svakoj lokaciji i svakom uređaju.

– Osnovni problem ranijih tehnologija za zaštitu podataka je to što ste mogli da zaštitite podatke na svom laptopu, ali ako taj podatak dođe na vaš mobilni telefon, a doći na neki način, ta zaštita više nije efikasna. Današnja rješenja nude zaštitu koja je potpuno neovisna o lokaciji, platformi i uređaju na koji se koriste i mogu kroz mehanizam samouništenja učiniti da podaci postanu neupotrebljivi ukoliko dođe do rizika da su doprli u ruke nekome kod koga ne bi trebali biti – pojasnio je Dizdarević na Microsoft Network konferenciji u Neumu.

Related posts