Čuvaju ugled MUP-a i države 24 sata

Većina žena i dalje misli da je biti policajac isključivo muški posao, mi se s tim ne slažemo – kažu mlađe inspektorke iz Bihaća koje ne traže nikakvu prednost

Prema policijskim standardima Evropske unije, pripadnica ljepšeg spola u policijskim jedinicama ne smije biti manje od tri posto, a naravno da ih primaju i daleko više jer su u potpunosti ravnopravne sa muškim kolegama.

Ti trendovi se sve više slijede i u Bosni i Hercegovini, mada nije tako bilo oduvijek. Raditi u policiji smatralo se muškim poslom, a zbog osude konzervativne sredine žene bi izbjegavale takvu karijeru.

Odlični strijelci

– Danas imamo 55 policajki u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a prije rata nismo imali nijednu. U posljednjoj generaciji na akademiji iz Unsko-sasnkog kantona od 14 kandidata, četiri su bile žene. Mi i dalje u društvu imamo problem da se žene ne odazivaju na ovu karijeru, treba ih motivisati, nadam se da će i ovaj prilog potaknuti mlade kandidatkinje da slijede svoj životni izbor, kazala nam je Snežana Galić, portparolka MUP-a USK-a, koja je nedavno imenovana u čin samostalnog inspektora.

Svoje utiske i iskustva radeći u policiji tek nešto više od godinu, sa Oslobođenjem su podijelile mlađa inspektorka Aida Kadirić iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici, mlađa inspektorka Azra Ramić-Budimlić i mlađa inspektorka Elma Bajrić iz Odsjeka za sprečavanje privrednog kriminala i korupcije MUP-a USK-a Bihać te Harisa Džehverović, mlađa inspektorka Odjela krim-policije Cazin.

One su snažno pojačanje policiji, žene su sklone posmatranju detalja i svaki istražiteljski tim treba da ima bar jednu, da se i ne spominju propisi gdje pretres osumnjičene ženske osobe može izvršiti samo žena policajac.

Harisa je odmah poslije srednje škole upisala Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu.
– Uvijek mi je želja bila da radim u policiji i ona se napokon i ostvarila, kazala nam je mlađa inspektorka.

Snežana nije imala takvu želju, ali je radom u policiji pronašla sebe.

– Žene u policiji mogu biti i preraspoređene na druge dužnosti, napredovati u činu i ja to iskreno predlažem mlađim kolegicama da slijede. Široko iskustvo mnogo pomaže, kazala nam je samostalna inspektorka Galić.

Neke od kolegica su bile postaknute i činjenicom da su imale oca ili drugog srodnika u policiji, ali njih pet ističu jednu zajedničku stvar.

– Mislim da se mnogim mladim osobama, kao i nama, javljala želja da se poduzme nešto u našoj zemlji gdje je tako visoka stopa privrednog kriminala. Ja sam željela dati svoj doprinos i mislim da je ovo dobar način, ispričala nam je mlađa inspektorka Azra Ramić-Budimlić.

Raditi u policiji nije uvijek lako, ali ljubav prema poslu pomaže.

– Ja radim sa djecom, vidim neke stvari, napolju su drame. Teško je živjeti sa saznanjem da samo sat vožnje od vas neko živi tako kako živi, kazala nam je Aida Kadirić.

Dvije kolegice koje rade u Odsjeku za sprečavanje privrednog kriminala i korupcije suočavaju se sa drugačijim izazovima.

– To su jako složeni i kompleksni predmeti koji podrazumijevaju svakodnevno čitanje različitih propisa, praćenje koraka i novih pojavnih oblika kriminala, stvarno je veliki izazov iako možda nismo suočene sa emocijama, jer stvarno je veliki broj prijava, kazala nam je Elma Bajrić.

Sa teškim scenama policajke se suoče još dok su kadetkinje, jer bivaju na uviđajima.
“Za mene je jako težak trenutak bio kada sam bila na uviđaju saobraćajne nesreće u kojoj je poginula mlada djevojka koja je bila kćerka mog kolege. Pogotovo je stresno kada poznajete osobe”, ispričala nam je Harisa Džehverović.

Kada dođu kući poslije dugog dana, u razgovoru sa svojim suprugom i policajke nađu smiraj. Od njih pet samo jedna nije u braku, ali nijedna od mlađih inspektorki još nema djecu. Za sada slijede put svoje karijere, koja ipak jeste i opasna.

Aida Kadirić je već bila u situaciji gdje im je osumnjičeni prijetio da će ih sve pobiti, a poslije lišavanja slobode su našli i oružje, što je značilo da je mogao realizovati svoju prijetnju.

Svako lišenje slobode iziskuje procjenu rizika.

“U mom odsjeku tokom akcija istovremeno se lišava slobode više lica, ako postoji potreba, angažiraju se pripadnici jedinice za podršku”, kazala nam je Elma Bajrić.
Harisa je imala zapaženu akciju na lišavanju slobode osoba koje su osumnjičene za oružano razbojništvo.

Svaki riješen slučaj daje im osjećaj postignuća i zadovoljstva.
“Ja sam u početku svaki uviđaj sanjala, ali kada se slučaj riješi, to iščezne i idete dalje”, kaže Snežana Galić. Svojim kolegicama preporučuje da pronađu izduvne ventile, a za nju je to uzgajanje bašte.

Azra kaže da je već shvatila da policijski posao nije samo rad za platu, nego da je to način života.

U svako vrijeme, na svakom mjestu one moraju imati u svijesti da su policajke. Nose odgovornost 24 sata i neprestano čuvaju ugled Ministarstva i države.

– Prekršaj koji počini građanin nije isti kao kad ga počini ovlašteno službeno lice, zato nas nikada nećete vidjeti da pretrčavamo kod semafora pa sve do odabira lokala u koje u privatnom životu izlazimo, kazala nam je Elma, a Aida dodaje da su u posljednju godinu sve promijenile raniji način života.

Zanimljiva stvar za ove mlađe inspektorke jeste da su sve izvrsni strijelci, zahvaljujući dobroj obuci na Akademiji u sarajevskom naselju Vraca. Ali u Bihaću nema streljane, te se samo jednom godišnje vrši provjera gotovosti gdje su mlade inspektorke pokazale zavidne vještine sa pištoljem.

– Prije svega sigurno rukujemo oružjem, što je najbitnije. Četiri osnovna sigurnosna pravila su: uvijek prilazi oružju kao da je napunjeno, budi siguran šta je meta i šta se nalazi iza nje, ne usmjeravaj oružje u nešto što ne želiš povrijediti i ne drži prst na obaraču, kazale su nam ove mlađe inspektorke.

U svom radu ne traže nikakve pogodnosti zbog toga što su žene niti se smatraju hendikepiranim u bilo kojem pogledu. Mi nismo žene policajci, nego ovlaštena službena lica, kolegice, naglašavaju naše sagovornice.

Dobar – loš policajac

Čak i u slučaju da se osumnjičeni ispituju metodom dobar – loš policajac, te ako još u tome učestvuje kolega i kolegica, ne mora značiti da ona automatski mora biti u ulozi dobrog policajca. Jer nekad obrnuta situacija bude itekako efektnija. Prirodne prednosti koje žene imaju, a koje muškarci itekako mogu osjetiti kod isljeđivanja, znaju biti presudne za otkrivanje detalja koji se žele sakriti.

/oslobodjenje.ba

Related posts