Čuvajte se, dolazi Audi Q8!

Prve skice novog Audija objavio je njemački Welt koji je u razgovoru sa glavnim dizajnerom marke, Marchom Lichte, pokušao saznati u kojem smjeru će ići Audi u bliskoj budućnosti. Kao što se i očekivalo, odgovor je sasvim jasan, a zove se Q8.

Novi model će kao hibrid coupea i SUV-a stajati uz bok novom A8 kao nejprestižniji predstavnik tvrtke iz Ingolstadta. Postavljen na MLB-EVO platformu kao i Bentley Bentayga, Q7, ali i novi A8, ovaj će model imati zadaću konkurirati sportski nastrojenim premium terencima BMW-a (X6) i Mercedesa (GLE Coupe).

Iako su detalji nepoznati, realno je očekivati implementaciju nove generacije benzinskih i dizelskih motora, ali i električnu e-tron izvedbu. Ipak najzanimljiviji će biti SQ8 sa 4.0 V8 dizelskim monstrumom iz SQ7 koji uz dodatak električnog kompresora daje 435 KS i 900 Nm. Tko zna, možda se u Audiju razbahate i ponude RS izvedbu sa V8 biturbo benzincem i bar 600 KS ispod poklopca.

Lichte je u razgovoru priznao kako je Audijev dizajnerski izraz posljednjih godina stagnirao, a i da im svi auti u gami liče jedan na drugoga: “S gledišta naših klijenata nedostaje nam diferencijacije. To će se promijeniti u budućnosti. Svaki novi Audi će imati izraženu osobnost i izražavat će ju na svoj način – izvana i iznutra”.

U svakom slučaju novi Q8 ćemo moći vidjeti već u Detroitu na tamošnjem salonu, ali samo u konceptnom izdanju. Na proizvodnu izvedbu trebat će pričekati najranije do 2018, ako ne i 2019. godine. Kad je pak u pitanju novi A8, on stiže tijekom ljeta iduće godine.

/index.hr

Related posts