Cikotić: Migrantska kriza u BiH prerasta u političku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić u srijedu, 13. januara tokom posjete privremenom prihvatnom centru Lipa na sjeverozapadu BiH, kazao je kako migrantska kriza dobija dimenziju političke krize i da se traži mehanizam kako bi se migracijama upravljalo na cijelom teritoriju BiH.

“Fokus je na stvaranju planskog načina i organizovanog mehanizma upravljanja migracijama na čitavom prostoru BiH. Ne mislim da će to biti lako ostvarivo, ali mislim da bez toga ovo već sad dobiva dimenzije eminentne političke krize,“ kazao je Cikotić koji je posjetio snijegom okovan centar Lipa sa Šefom delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

„Migrantsko pitanje nije samo humanitarno i sigurnosno, već i političko pitanje i mislim da će mudrost, odgovornost i međunarodne zajednice i domaće politike biti potrebna da se pronađu mehanizmi, da se ne uzimaju samo prednosti već da se podnosi i dio odgovornosti ako želimo kao država da nastavimo svoj put prema porodici progresivnih, demokratskih i razvijenih zemalja euroatlanske zajednice“, izjavio je Cikotić.

Cikotić je dodao da i dalje nema rješenja za migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini. Amnesty International ističe da je oko 2.500 migranata na području Unsko-sanskog kantona u izuzetno teškom položaju. O tome se govorilo i u Bihaću, gdje su u posjetu kampu Lipa i lokalnim vlastima otišli šef Delegacije EU Johann Sattler i pojedini ambasadori.

Cikotić je rekao da su radovi na kampu Lipa za trajni smještaj migranata u velikoj mjeri u pripremi i da Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) provodi istragu u požaru u kojem je 23. decembra izgorjela većina šatora.

Nakon požara u kampu Lipa, na obližnjoj parceli su postavljeni vojni šatori koji bi trebali poslužiti kao privremeni smještaj za skoro 1.000 migranata i izbjeglica do potpune izgradnje i opremanja kampa.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK) dogovorili su 3. januara da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru “Lipa” ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH su se 23. decembra povukli iz “Lipe”, pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.

Pored toga, dodatnih 800 izbjeglica i migranata boravi na otvorenom u surovim zimskim uvjetima, uključujući djecu.

Preko 5.400 izbjeglica i migranata smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira EU u BiH, međutim trenutni kapacitet skloništa je nedovoljan i različiti nivoi vlasti u BiH ne slažu se sa otvaranjem dodatnih kapaciteta na teritorijama pod njihovom kontrolom.

Izvor: Biscani.net/Vijesti.ba/RSE

Related posts