Cijena nafte najviša od 2015., u BiH gorivo skuplje za 5 do 10 feninga

Tržište nafte proteklih dana trese se u cijelom svijetu. Naime, cijena je prošle srijede porasla na najvišu razinu od sredine 2015. godine, a razlog je značajno unaprjeđenje poštivanja smanjenja proizvodnje za koje je zaslužna Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Reuters.

Tako je barel brent nafte skuplji za 1 posto, a najveća formirana cijena ovih dana je 61,49 dolara. Obuzdavanje proizvodnje Najavljeno je daljnje obuzdavanje proizvodnje nafte, nakon čega je skočio i američki West Texas Intermediate, također na najvišu razinu u posljednje dvije godine.

Dnevni izvoz američke sirove nafte, pak, popeo se šesti put u sedam sedmica na 1,92 milijuna barela u sedmici zaključno s 20. oktobrom, što je ukupan rast od 13 posto gledano od 2016. godine naovamo.

Poslovni.hr piše da se radi o snažnom zamahu, što je prokomentirao i glavni direktor Saxo Banke Ole Hansen.

– Nužan je još i veći porast potražnje od ovog koji trenutačno bilježimo kako bismo održali perspektivu visokom – komentirao je za Reuters.

S druge strane, agent za gorivo u uslugama prijevoza tereta Matt Stanley ističe da bi u ovim okolnostima na globalnoj razini moglo doći ili do predviđenog deficita od 260 hiljada barela ili viška od blizu 1,5 miliona barela.

Nije izostala ni reakcija svjetske berze pa su pojedini indeksi, poput paneuropskog STOXX-a 600 ili azijskog indeksa dionica Azije i Pacifika izvan Japana MSCI koji je dosegnuo desetogodišnji vrhunac, također zabilježili nove rekorde.

I BiH u oscilacijama cijena Reuters komentira i da je povećanje cijena nafte podiglo zalihu osnovnih sredstava u Europi, dok su spomenuti sporazum o ograničenju proizvodnje na 1,8 miliona barela nafte dnevno zemlje izvoznice su potpisale upravo kako bi potakle rast cijena nafte. Saudijska Arabija i Rusija najavile su da će ga se pridržavati i iduću godinu.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, i ovdje se prati rasplet situacije. Vidljivo je da je cijena goriva proteklih dana narasla u prosjeku od 5 do 10 feninga.

– Litru dizela sada plaćam 1,86 feninga. Uistinu, proteklih godina svašta smo doživjeli, plaćali smo ga od 2,16 KM do 1,61 KM, oscilacije su nevjerovatne – govori nam čovjek kojeg smo susreli na jednoj pumpi. Također, u BiH se još vodi rasprava o akcizama koje će, ako se usvoje, povećati cijenu goriva za još 15 feninga.

Related posts