Četiri greške koje najčešće pravimo kod doručka

A ako za doručak jedete kvalitetne namirnice, tada ćete cijeli dan imati dovoljno snage za sve obaveze koje su pred vama.

Već znate kako je doručak najzdraviji obrok u danu, ali pripazite da ne pravite jednu od ovih uobičajenih grešaka jedući ga.

1. Ne jedete dovoljno

Ako svom tijelu ne podarite dovoljno hrane nakon dugog razdoblja posta (dok ste spavali), velika je vjerovatnoća kako ćete brzo posegnuti za nekom lošom namirnicom pa se poštedite toga.

2. Jedete samo bjelanjke

Jaja su jeftina, lako se pripremaju, bogata su proteinima te pružaju dulji osjećaj sitosti, ali ako jedete samo bjelanjce – griješite. Odbacivanjem žumanjaca odbacujete i hranjive tvari poput željeza te vitamina B i D.

3. Ne jedete dovoljno proteina

Ne samo da vam proteini daju energiju, nego vašem tijelu čine i to da ono dulje ostane sito, a već dobro znate kako su proteini neophodni za rast mišića. Drugim riječima, jako je važno da ih uključite u svoju prehranu, posebno u doručak.

4. Blendanje loših sokova

Voćni sokovi puni su šećera, a iako je to prirodni šećer, svakom čašom pridonosite višem unosu šećera u organizam. Ako volite pijuckati ovakve sokove ujutro, ali ne želite piti kalorijske i šećerne bombe, uklopite u svoj doručak zelene sokove koji će nahraniti i zasititi vaše tijelo.

Related posts