Cavusoglu o genocidu u Srebrenici: Nećemo dozvoliti da se zaboravi

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu objavio je poruku povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

-Nismo zaboravili, nećemo zaboraviti, nećemo dozvoliti da se zaboravi. Nećemo dozvoliti ni da se ponovi – napisao je Cavusoglu na Twitteru i podijelio fotografiju iz Potočara.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama s prostora Srbije ubijena su najmanje 8.372 civila.

Related posts