Bužim: Završena rekonstrukcija ulazne kapije i bedemskog zida Starog grada Bužim

Ovih dana finalizirana je rekonstrukcija ulazne kapije i bedemskog zida Starog grada Bužim.

Podsjećanja radi ugovor koji je precizirao ove radove potpisan je u augustu ove godine između općine Bužim i poduzeća “Neimari” d.o.o. iz Sarajeva, a vrijednost navedenih radova je 68,913,00 KM.

Radove je u ime firme “Neimari” doo izvršila kao podizvođač domaća bužimska firma “Gradnja final” doo.

Kao što se vidi iz priloženih fotografija, ovo je pravo osvježenje za bužimski nacionalni spomenik, i nakon postavljanja rasvjete na gradu, daje istom novi izgled i dimenziju a i funkcionalnost s obzirom da će se ulaznom kapijom moći reducirati nekontrolisan ulazak u nacionalni spomenik.

”Rekonstrukcijom bedemskog zida i postavljanjem ulazne kapije nastavljamo sa zaštitom nacionalnog spomenika. Izgradnja ovog dijela sjevero-zapadnog zida uz sami ulaz na Stari grad stvaraju se bolji sigurnosni uslovi za sve posjetioce. Obzirom na činjenicu da je ostalo još dosta posla na završetku zaštite Starog grada Bužim, uvjeren sam da će se i u narednim godinama nastaviti konzervacija našeg dragulja”, istakao je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić u svojoj izjavi.

Podsjećanja radi zbog izuzetne vrijednosti, Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika proglasila je Stari grad Bužim 2003. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.Njegova vrijednost i sada ima težinu, jer se nalazi na sjeverozapadu nadomak Evropske unije što predstavlja izuzetnu šansu za razvoj kulturno-historijskog turizma.

Izvor: ckbuzim.ba

Related posts