Bošnjaci muslimani otvorili prvu džamiju u Grazu

U Grazu je otvorena prva džamija, 25 godina nakon što je uspostavljen džemat u okviru Islamskog kulturnog centra u Grazu.

Završeni su unutrašnji radovi na džamiji, a do kraja mjeseca bit će završena i prelijepa zelena fasada u koju je uloženo 700.000 eura.

Registracija džemata izvršena je 1993. godine, a prve prostorije kupljene su 10 godina kasnije. Islamska zajednica je 2017. godine kupila zemljište od 12.000 metara kvadratnih na kojoj je planirana izgradnja prve džamije.

U 2012. godini položen je kamen temeljac, te je počela gradnja. Sve dozvole su dobili prije godinu dana. U objektu se već obavljaju namazi, ali i biti održavana predavanja i drugi vjerski događaji.

U džamiju može stati 1.000 vjernika. Želja muslimana Graza je da džamija bude mjesto mira, duhovne snage i prva adresa za sve Bošnjake i muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima.

Na munari ove džamije 2014. godine prvi put su upaljeni kandilji za vrijeme ramazana. Ovo je ujedno bilo i prvi put u historiji Graza. Tada je vjernike posjetio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U izgradnji džamije i džemata učestvovali su i vjernici koji žive u Austriji.

Povodom 25. godišnjice džemata bit će upriličen i poseban program 22. i 23. novembra.

Islamski kulturni centar u Grazu je vrlo aktivan i redovno organizuje aktivnosti kojima promoviše vjeru i zbližava muslimane koji žive daleko od svoje domovine.

Related posts