Bosanski Petrovac: Demobilisani borci osudili izjavu načelnika,Hujić sve demantuje

Predstavnici udruženje demobilisanih boraca Bos. Petrovca sazvali su danas konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na javne istupe načelnika Općine Ziatka vezane za značaj i ulogu 5. korpusa A R BIH. Kako ističu, zatečeni su izjavom koju je za jedan od bh. portala dao Hujić, gdje se 5. korpus pominje u negativnom konktekstu. U Udruženju demobilisanih boraca 92-95 Bosanski Petrovac pozivaju se na izjavu koju je dao načelnik Hujić da su mu Bošnjaci zapalili kuću, a ne Srbi.

Dalje reaguju i na njegove navode da ga nije briga za jedan od najproslavljenijih korpusa u ARBIH. Predsjednik Udruženja Nedžib Ramić podsjeća da su početkom 1992. godine mnogi stanovnici Bosanskog Petrovca protjerani iz svojih domova. Značajan je broj onih koji su odvedeni u logore i ubijeni. Kuće Petrovčana Bošnjaka su srušene, ali od strane srpskih vojnih snaga. Za razliku od njih, pripadnici 5. korpusa među kojima su bili i borci iz Bosanskog Petrovca, pri oslobadanju ove općine vodili su računa da sačuvaju ljudske živote i ne uništavaju grad i okolna naselja. Uloga 5. korpusa kao i svih drugih korpusa ARBIH bila je odbrana jedinstvene države BIH u njenim medunarodno priznatim granicama, kao i odbrana svih onih koji je smatraju za svoju domovinu, bez obzira na vjersku i nacionlanu pripadnost poručili su iz Udruženja demoblisanih boraca.

Reakcija načelnika Hujića

Zatražili smo i komentar načelnika Hujića na reakciju Udruženja demoblisanih boraca o njegovom javnom istupu o 5. korpusu ARBiH. Hujić opovrgava da je kazao da su mu kuću zapalili Bošnjaci, odnosno pripadnici 5. korpusa, te da nema ništa protiv pripadnika 5. korpusa. „Moja je kuća izgorjela poslije rata, kada ju je neko zapalio. U izjavi nisam spomenuo ni „p” od 5. korpusa. Ja volim ovu zemlju, rat me ne zanima, zanima me ovo danas i ono sutra. 0 onom što je bilo neka pišu historičari”, kazao je načelnik Hujić.

rtvusk.ba

Related posts