Bos. Krupa: Osnivačkom skupštinom obnovljen rad BZK Preporod

U Bosanskoj Krupi jučer je održana Osnivačka skupština BZK „Preporod“ Bosanska Krupa na kojoj su izabrani su Upravni i Nadzorni odbor, Sud časti te predsjednik i potpredsjednik Preporoda. Riječ je o reaktivaciji odnosno obnavljanju Preporoda u Bosanskoj Krupi, koji će, kako je istaknuto, raditi na razvoju i promoviranju bošnjačke kulture u svim domenima…

BOSANSKA KRUPA, 26. decembra – Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Bosanska Krupa obnovljen je a za predsjednika izabran je Edvin Alijanović. Riječ je o temeljnoj organizaciji za bošnjačku kulturu koja će i u Bosanskoj Krupi prvenstveno raditi na afirmaciji i njegovanju bošnjačkog identiteta.

Kada je u pitanju USK, najaktivniji su BZK „Preporod“ u Bužimu i Velikoj Kladuši a raduje činjenica da se intenzivno radi na osnivanju Preporoda u Cazinu i Ključu.

Podsjećamo one koji nisu dovoljno upućeni u rad ove institucije, BZK „Preporod“ najstarija je i temeljna organizacija kulture Bošnjaka, svojevrsna kulturna matica s tradicijom koja datira od 1903. godine. I u Bosanskoj Krupi „Preporod“ će preferirati organiziranje događaja koji svjedoče o društvenoj vrijednosti kulture, kulturi kao djelatnosti s plemenitim vrijednostima i ciljevima, umjetnost i sve humanističke i univerzalne vrijednosti stanovnika ovog podneblja.

Izvor: krupljani.ba

Related posts