BMW-ov poziv kupcima: Stotine hiljada vozila mora na servis

To je već drugi opoziv, a nadovezao se na prošlogodišnji dobrovoljni servis, koji je obuhvatio oko 36.000 vozila. Novi opoziv daleko je opsežniji, a obuhvata četiri modela: seriju 1, seriju 3, Z4 i X1, bez obzira na tip pogona. Radi se o automobilima proizvedenim u periodu od 2007. do 2011. godine, koji se nalaze u Velikoj Britaniji.

Opoziv je posljedica istrage u kojoj je BBC Watchdog otkrio kako u pojedinim BMW-ovim modelima motor može stati u vožnji i time dovesti do zaustavljanja vozila, ali i potencijalno opasne situacije.

Neki vlasnici BMW-ovih automobila odlučili su prestati voziti BMW nakon što su na vlastitoj koži iskusili kako je to kada se ugasi vozilo u prometu.

Nema sumnje, u BMW-u će morati odgovoriti na brojna pitanja, posebno zato što su zabilježeni i smrtni slučajevi. Tako je 66-godišnji Narayan Gurung vozeći se na Božić 2016. godine Guildfordom u svojoj Fiesti naletio na BMW serije 3 koji je naglo stao. Pokušao ga je izbjeći i pritom je udario u drvo te na mjestu poginuo, a supruga mu je teško ozlijeđena, piše Guardian. Tri mjeseca kasnije BMW je opozvao 36.000 automobila.

– Svjesni smo da postoje slučajevi u kojima su pojedini automobili bili suočeni s problematikom dobave električne energije, a nisu bili pokriveni inicijalnim opozivom. Kako bismo uvjerili vlasnike da su sigurni, dobrovoljno ćemo proširiti opseg opoziva – stoji u saopćenju iz BMW-a.

Prema podacima agencije DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency), u periodu od 2011. do 2014. godine zabilježeno je 19 slučajeva otkazivanja elektro sistema, o čemu nisu obaviješteni pa stoga i nisu na vrijeme tražili BMW-ov opoziv.

Izvor: Index.hr

Related posts