BMW će novu Seriju 8 predstaviti 15. juna

Nova Serija 8 bit će predstavljena u Francuskoj, dan uoči početka legendarne trke 24 sata Le Mansa na kojoj će svoj premijerni nastup imati i BMW-ov trkaći M8 GTE.

Nakon gotovo 20 godina od prestanka proizvodnje prve generacije Serije 8, koja se u svoje vrijeme smatrala vrhom automobilskog inžinjeringa, BMW će za mjesec dana predstaviti drugu generaciju “Osmice”, a luksuzni sportski Coupe bit će perjanica bavarskog automobilskog giganta.

Za predstavljanje nove Serije 8 Bavarci su (nimalo slučajno) odabrali najveću automobilsku trku svih vremena 24 sata Le Mansa, na čijem će ovogodišnjem 86. izdanju imati ranije pripremljen trkaći M8 GTE koji će se za parče besmrtnosti boriti protiv klasnih konkurenata iz Porschea, Forda, Ferrarija, Aston Martina i Chevroleta.

BMW će za početak predstaviti model M850i xDrive s novorazvijenim 4,4-litarskim V8 biturbo motorom s 530 konjskih snaga i 750 Nm najvećeg obrtnog momenta koji će se na obje osovine distribuirati preko revidiranog 8-stepenog automatskog mjenjača.

Automobil će standardno biti postavljen na 20-inčnim točkovima, a pored upravljanja preko obje osovine u standardnoj opremi je i adaptivni ovjes s aktivnim stabilizatorima i djelimična blokada zadnjeg diferencijala.

U drugoj polovini godine BMW će predstaviti i znatno snažniji M8, a već je poznato da će luksuzni Grand Tourer u dogledno vrijeme dobiti Cabrio i Gran Coupe verziju.

Related posts