BIVŠI BRITANSKI AMBASADOR U JUGOSLAVIJI: Srbija i Kosovo da razmijene teritorije, izdvajanje RS-a iz BiH je nemoguće

Na pitanje šta bi etnička razmjena teritorije značila za ostatak regije, naročito za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, Roberts je rekao da bi se secesija bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine teško realizirala imajući u vidu ambivalentnost Srbije prema toj ideji, kao i snažno protivljenje koje bi ta ideja izazvala kod Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ivor Roberts izjavio je da Srbija i Kosovo treba da razmijene teritorije jer je to, po njegovom mišljenju, jedini način za postizanje trajnog mira i stabilizaciju odnosa.

Roberts, koji je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji od 1994. do 1997. godine, juče je na Londonskoj školi ekonomije predstavio svoju knjigu “Razgovori sa Miloševićem”, čemu je, kako prenosi BIRN, prisustvovao i ambasador Srbije u Londonu.

Roberts je tom prilikom rekao da su multietničke države ideal, ali da bi u praksi razmjena Preševske doline u Srbiji za teritoriju Kosova sjeverno od rijeke Ibar možda bio jedini način da se stabiliziraju odnosi i osigura da Srbija prizna nezavisnu državu Kosovo, prenosi Tanjug.

On je izrazio nadu da će granice na Balkanu, kao svuda, konačno postati više “simbol razlikovanja”, a ne razdvajanja, ali je napomenuo da će se to desiti samo ako se različite nacionalne zajednice budu osjećale sigurnije i stabilnije u okviru svog entiteta nego što je to sada slučaj, piše BIRN.

Problem secesije

Na pitanje šta bi etnička razmjena teritorije značila za ostatak regije, naročito za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, Roberts je rekao da bi se secesija bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine teško realizirala imajući u vidu ambivalentnost Srbije prema toj ideji, kao i snažno protivljenje koje bi ta ideja izazvala kod Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Upitan je li podrška Zapada nezavisnosti Kosova gurnula Srbiju u ruke Rusije, Roberts je odgovorio da je rastući utjecaj Rusije na Balkanu posljedica “buđenja Rusije”, koje se desilo nezavisno od situacije na Kosovu.

Roberts je rekao da je u vrijeme dok je bio diplomat na Balkanu Rusija bila “marginalizirana” sila na Balkanu, ali da se to u međuvremenu promijenilo, kao i da Rusija sada demonstrira odlučujući utjecaj u ratu u Siriji.

On je ispričao da je, kao britanski ambasador u Beogradu krajem 1990-ih, uzalud pokušavao uvjeriti tadašnjeg srbijanskog lidera Slobodana Miloševića da zaustavi politiku nasilne represije na Kosovu.

Roberts je, međutim, napomenuo da uzroci kosovske krize potječu iz vremena mnogo prije Miloševića, dovodeći ih u vezu s Londonskom konferencijom 1913. godine, kojom su uspostavljene granice na Balkanu nakon Balkanskih ratova 1912-13, tako da je, kako je naveo, polovina albanske populacije ostavljena van Albanije.

Nedavno je i američki republikanski kongresmen Dana Rohrabacher izjavio za albanske medije da treba redefinirati granice na Balkanu tako da “Albanci s Kosova i iz Makedonije trebaju biti dio Kosova, a ostatak Makedonije dio Bugarske ili neke druge zemlje s kojom misli da je blizak”.

Međutim, predstavnik State Departmenta rekao je da stav Sjedinjenih Američkih Država prema Makedoniji ostaje nepromijenjen, bez obzira na Rohrabacherovu izjavu.

Podrška suverenitetu Makedonije

“SAD prepoznaje i podržava suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije. Taj stav ostaje nepromijenjen”, navodi se u izjavi predstavnika State Departmenta za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Evropska unija također se čvrsto protivi razmjeni teritorija na osnovu etničke pripadnosti, navodi BIRN.

Rohrabacher je već gotovo tri decenije američki republikanski kongresmen, a trenutno vrši svoj 13. mandat u Kongresu, kao predstavnik 48. kalifornijskog okruga, navedeno je u njegovoj zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

On se u Kongresu zalagao za određivanje datuma za okončanje misije američkih trupa u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, navedeno je na istom sajtu, da bi, kako je obrazlagao, zaštitio američke snage u prekomorskim oblastima.

Related posts