Bišćanin Dalibor Đumić: Osmislio softver koji treptajem oka pokreće kolica

Međunarodni je dan osoba sa invaliditetom. Ova populacija traži ostvarenje prava garantiranih međunarodnim konvencijama, a inovator iz Bihaća potvrđuje da invaliditet nije prepreka da se razvijaju talenti.

Pokretanje vozila snagom misli ili treptajem oka – zvuči futuristički, ali i nerealno. Ipak, nije tako. Posebno prilagođenim softverom, 22-godišnji Bišćanin, student završne godine inžinjeringa elektrotehnike, skupa sa svojim mentorom napravio je čudo – kolica koja se pokreću treptajem oka. Taj softver primijenjen je na invalidska kolica, ali može pokretati sve vrste vozila.

«Uređaj skenira moždane aktivnosti, a osim toga ima mogućnost da skenira i dobiva impulse s očiju, odnosno s trepavica. Na trepavicama se nalaze maleni mišići, pa kada oko trepne, mišići šalju električni impuls koji mozak prepoznaje», objašnjava Dalibor Đumić.

Kada mozak prepozna impuls, pojednostavljenim Daliborovim softverom, kolica bivaju pokrenuta u željenom smjeru korisnika. Dalibor je i sam invalid – oštećenog sluha i govora, ali upravo taj invaliditet ga je ponukao da uči i da razvija svoj talent.

Kao najbolji učenik u bihaćkoj Elektrotehničkoj školi, Dalibor dobija stipendiju, a uskoro završava fakultet. Očekivano, nastavlja školovanje i daljnje usavršavanje. U tome mu pomaže profesor Jasmin Kevrić. Kaže, mnogi ga pitaju kako je raditi sa Daliborom, s obzirom na invaliditet ovog doista fantastičnog mladića.

«Na osnovu svog iskustva, to uopće ne vidim kao neku vrstu hendikepa – već kao veliki plus. On je jako proaktivan, sam dolazi na ideje. Za razliku od nekih drugih studenata, Dalibor je taj koji tjera nas profesore svojim idejama, koji nas gura», navodi doc. prof. Jasmin Kevrić, sa Odsjeka elektrotehnike sarajevskog Burch univerziteta Sarajevo.

Ovakvim mladim, pametnim i proaktivnim ljudima poput Dalibora sjajna budućnost u naprednim zemljama svijeta je osigurana. Za dobro ovog društva i države, potrebno je da oni koji nas vode prepoznaju Daliborove naučne, ali i ljudske kvalitete, i pomognu mu – kako bi naša zemlja dokazala da ima sluha za trud i zalaganje ponajboljih.

federalna.ba

Related posts