Schmidt iskoristio bonske ovlasti: Suspendovao Zakon o imovini RS

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se ispred sjedišta OHR-a obratio bh. javnosti.

Schmidt je saopštio da je koristeći ovlasti suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS.

– Danas sam donio nalog o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini RS. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda – rekao je Schmidt.

On je dodao da je proširio i zabranu raspolaganja državnom imovinom.

– Ova odluka znači da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom, odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom – kazao je Schmidt.

Potom se obratio i građanima RS-a.

– Odluke koje sam danas donio ni na koji način ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu i to će tako i ostati. Ali ovo nije razlog da se donose odluke mimo Ustava. A ono što smo vidjeli iz Banja Luke je nažalost nepoštivanje Ustava BiH – poručio je Schmidt.

– Ukoliko se stvari povuku protivno mojoj odluci, svi oni koji su uključeni snosite pravne posljedice i kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kada je riječ o transakcijama. Ja sam optimist, ja nisam tu samo da dijelim sreću nego sam tu da govorim o stvarnosti i stavljam stvari u pravni okvir. Ja sam iskoristio svije ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed a neke ljude doveo razumu – dodao je visoki predstavnik.

Podsjetimo, predsjednica RS Željka Cvijanović objavila je Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, piše u Ukazu predsjednice manjeg bh. entiteta RS objavljenom Službenom glasniku.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts