Bihać: Psi lutalice poubijali zečeve na privatnom posjedu

Jučer se u Bihaću desio incident koji nas je u najmanju ruku zgrozio. Psi lutalice usmrtili su oko 50 zečeva na privatnom posjedu porodice Derviševć.

Porodica Dervišević iz Bihaća uzgojem i prodajom zečeva bavi se već dugih 60 godina. Zečevi su bili rasni te su posjedovali rodovnike. No, nažalost jučer su, u ranim jutarnjim satima, u napadu pasa lutalica, ostali bez i jednog. Psi su ušli u objekt, namjenski izgrađen za uzgoj zečeva, te napravili masakr.

Ovim činom porodica je, osim duševne boli zbog gubitka, pretrpila i veliku materijalnu štetu. Podavljeno je 7 odraslih zečica i 2 mužjaka, koji koštaju po 100 €, te skoro 40 malih zečića čija se cijena na tržištu kreće oko 20 KM. Osim toga objekat je devastiran i razrušen te se materijalna šteta time povećava.

U razgovoru sa Sabinom Dervišević, kćerkom vlasnika uzgajališta saznali smo da je slučaj odmah prijavljen policiji.

Nije mi u interesu da naplatim štetu, jer se to ne može ničim naplatiti. Ali hoću da pokrenem stvari da se oni psi koji se ne udome eutaniziraju, kako se ne bi dešavale ovakve stvari, dodaje Dervišević.

I, stvarno, ovakvu štetu niko porodici Dervišević ne može platiti. Uzgojem se bave iz ljubavi prema zečevima ali i drugim životinjama koje posjeduju. Nisu “mrzoljubci” životinja, to dokazuje i činjenica da cijeli svoj život posjeduju i druge životinje. Dugogodišnji problem pasa lutalica koji je eskalirao osjetili su na svojoj koži.

Psi lutalice stvaraju mnoge probleme građanima, kako u Bihaću tako i u Cazinu. Dok se borci za životinjska prava bore protiv javnog i ilegalnog ubijanja pasa za to vrijeme psi nanose štetu građanstvu. Time ne aludiramo na podržavanje ubijanja pasa. Već, dajemo do znanja da je problem postao gorući. Nije rješenje ostaviti ih na životu bez azila, bez doma, bez potrebne njege i skrbi.

Apelujemo na vlasti u USK-u da se više pobrine o ovom problemu. Uvjereni smo da bi i građani podržali inicijativu te pomogli u rješavanju stanja o psima lutalicama.

/cazin.net

Related posts