Bihać: Održana komemorativna sjednica u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Bihaću je danas u organizaciji Gradske uprave održana komemorativna sjednica povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća, prigodnim obraćanjima čelni ljudi grada Bihaća, gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući GV Bihać Zulfikar Handukić, te dr. Mujo Begić, prisjetili su se dešavanja iz jula 1995. godine kada je sistematski i planski izvršen genocid kojeg su nakon 11. jula 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice proveli pripadnici Vojske RS-a, MUP RS-a, i Vojske Jugoslavije.

„Svakom normalnom i savjesnom građaninu ove zemlje, genocid u Srebrenici je najveći zločin poslije II. Svjetskog rata kojeg nikad ne smije zaboraviti. Nažalost, činjenica je da i danas postoje osobe i institucije, odnosno sistemi koji negiraju zločine u Srebrenici i to zapravo govori da nismo daleko odmakli u procesu priznavanja zločina i kažnjavanja odgovornih. Stoga današnji dan treba posvetiti žrtvama i njihovim porodicama i zauvijek se sjećati žerve Srebrenice“ – kazao je predsjedavajući Handukić.

Istaknuvši da Bihać i njegovi građani nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je danas da su osjećaji pomješani i da izazivaju i ogorčenje i želju da se zločinci kazne.
„Ja ipak danas ne želim da mrzim i ponosan sam što pripadam narodu koji ne mrzi i ne želi osvetu. Želimo da se zločinci izvedu pred pravdu i da se ovog dana svi sjećamo i ne dozvolimo nikada da se ponovi. Mi smo zahvaljujući svojim borcima izbjegli sudbinu Srebrenice i to moramo uvijek isticati. Mi ćemo uvijek biti uz Srebrenicu i uvijek ćemo se sjećti njihovog stradanja i svega onog što su naši sunarodnjaci preživjeli samo zato što su Bošnjaci i što vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Dr. Mujo Begić u prigodnom referatu osvrnuo se na dešavanja u Srebrenici ali i Bihaću u kontekstu operacija VRS koja je za cilj imala trovanje otrovima Bošnjaka obje zaštićene UN zone.

„Svi ovi zločini planirani su godinama ranije i detaljno su razrađivani sa ciljem uništavanja Bošnjaka. To je vidljivo iz operacija BIO 131S i Mač-95 koje su bile realizirane na području zaštićenih zona Srebrenica i Bihać. To su bile stravične operacije, posebno u Srebrenici, jer su imale velike posljedice za preživjele Srebreničane koji su bili trovani, potom dezorijentisani a onda su upadali u zasjede zločinaca“ – kazao je dr. Begić, a saopćeno na Facebook stranici Grada Bihaća.

Related posts