Bihać: Kantonalna bolnica ostala bez Upravnog odbora

Kantonalna bolnica ostala je bez Upravnog odbora, a kada će biti imenovan novi, za sada je neizvjesno. Iako je direktor ove zdravstvene ustanove Smail Dervišević kazao da je dobio obećanja od premijera Kantona Huseina Rošića da će se ove sedmice riješiti nastala situacija oko funkcionisanja ovog upravljačkog tijela, resorni ministar Hazim Kapić potvrdio je da je ipak riječ o proceduri koja će potrajati.

Ono što je poznato jeste da bez ovog upravljačkog mehanizma bolnica ne može, podsjećamo, raspolagati sa 1,2 miilona maraka koji se nalaze na njenom računu.

Pismene ostavke tri člana, uključujući i ostavku predsjednice odbora Sanele Abdulahović, ministar Kapić prokomentirao je da su uslijedile nakon što očito nije postojala potrebna komunikacija na realaciji Upravni odbor-direktor bolnice. To je naročito došlo do izražaja prilikom utvrđivanja prioriteta u plaćanju dugovanja dobavljačima koji potražuju milionske iznose od bolnice i zbog čega bolnici svakodnevno prijete blokade računa i nestašica medicinskih lijekova i drugih potrebnih medikamenata.

“Postali smo tako majstori u stvaranju problema, pa čak i tamo gdje ih nema”, kaže između ostalog ministar Kapić dodajući da uprkos naporima koji su poduzeti na pronalasku novca oko barem djelimičnog saniranja finansijske dubioze bolnice, sada je ova ustanova ostala i bez UO i bez novca. A ministar je potvrdio samo ono što javnost odavno zna.

Uz blokiranih 1,2 milion maraka, bolnici je trebalo biti doznačeno još oko 800 hiljada maraka. No i ova sredstava su na čekanju jer u Vladi očekuju da Uprava bolnice dostavi Izvještaj o utrošenih milion maraka za operacione sale čiji završetak još nije ni na vidiku, ni 5 godina nakon velikog požara.

rtvusk.ba

Related posts