BiH u prvih osam mjeseci izvezla municije i oružja u vrijednosti 101 milion KM

Prema posljednjem izvještaju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u prvih osam mjeseci ove godine, ukupan izvoz iznosio je 7,07 milijardi, a uvezeno 11,67 milijardi KM robe.

Kao i prethodnih godina, Bosna i Hercegovina je i ove godine najviše izvozila proizvode od željeza, čelika i aluminija, kojima raspolažmo u velikim količinama.

Najviše je izvezene robe koja spada u kategoriju metalnih proizvoda, pa je tako u navedenom periodu izvezeno 1,25 milijarde, a uvezeno 1,24 milijarde KM robe. Na drugom mjestu je izvoz strojeva, elektrotehničke opreme, aparata za snimanje i reprodukciju slike i zvuka ukupne vrijednosti 843 miliona KM.

Što se tiče zemalja u koje izvozimo, na prvom mjestu je Njemačka sa ukupnim iznosom od 1,04 milijerde KM izvezene robe, na drugom Hrvatska sa 825 miliona, dok je na trećem Italija sa 794 miliona KM.

Interesantan podatak u izvještaju Agencije jeste da smo tri puta više uvezli proizvoda životinjskog porijekla nego što smo izvezli. Uvoz iznosi 322 miliona KM robe, a izvoz tek 99 miliona KM.

Isti odnos je i s pićem, alkoholom i duhanom.

Ono s čime se možemo pohvaliti jeste izvoz municije i oružja. Za prvih osam mjeseci izvezli smo 101 milion KM vrijednosti, a uvezli svega 8 miliona KM vrijednosti robe.

Također, veći izvoz od uvoza je i drva, drvnog uglja, pluta, proizvoda od slame, kao i obuće, šešira kišobrana, štapiva.

(Izvor: Avaz)

Related posts