Biden: Putin vjerovao da će pasti podrška Ukrajini, pogriješio je

Američki predsjednik Joe Biden prilikom današnjeg obraćanja javnosti izravno se obratio i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom rekavši da on danas slavi rođendan.

“Uz tebe smo koliko god bude potrebno”, rekao je.

Dodao je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao da će američka podrška Ukrajini s vremenom pasti pa dodao: “Bio je u krivu.”
“Mi smo ujedinjeni. Amerika je ujedinjena, baš kao i svijet”, rekao je Biden dodavši da je odluka o slanju tenkova Abrams Ukrajini “dodatni dokaz o nepokolebljivoj podršci Ukrajini”.

Američki predsjednik Joe Biden je prilikom obraćanja javnosti rekao da će SAD poslati 31 napredan tenk tipa Abrams Ukrajini. Svoje obraćanje započeo je odavanjem počasti Ukrajini, koja se, kako je rekao, proteklih 11 mjeseci “suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom”.

Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk tipa Abrams Ukrajini, što je ekvivalent jednog ukrajinskog bataljuna. Ministar obrane Lloyd Austin preporučio mi je ovaj korak jer će ti tenkovi ojačati sposobnost Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne strateške ciljeve”, rekao je Biden.
“Abramsi su najbolji tenkovi na svijetu, ali su u isto vrijeme izuzetno kompleksni za korištenje i održavanje. Zbog toga ćemo Ukrajini dati i sve dijelove i opremu potrebnu za održavanje tih tenkova na bojišnici”, rekao je Biden dodavši kako će “trebati vremena” za isporuku tenkova, ali da će SAD “osigurati da ukrajinske snage budu potpuno spremne za korištenje Abramsa”.
Sjedinjene Američke Države bile su hladne prema ideji raspoređivanja tenkova Abrams koje je teško održavati, ali su morale promijeniti pristup kako bi uvjerile Njemačku da pošalje svoje tenkove Leopard 2 koje je lakše koristiti u Ukrajinu. Ipak, Abrams – jedan od najmoćnijih američkih tenkova – neće uskoro krenuti prema Ukrajini. Visoki dužnosnici Bidenove administracije kazali su novinarima da će proći mjeseci, a ne tjedni, do isporuke Abramsa.
Biden je ustvrdio da je slanje Abramsa pomoć Ukrajini pri obrani i zaštiti njezinog teritorija. “Ne radi se o ofenzivnoj prijetnji Rusiji. Da se ruske snage vrate u Rusiju, rat bi završio u jednom danu”, rekao je Biden dodavši da “saveznici neće dozvoliti nijednoj zemlji da silom krade teritorij svojih susjeda”.
“U svakom trenutku ovog užasnog rata američki narod je snažno podržavao Ukrajinu”, rekao je Biden dodavši da je jutros održao telefonske razgovore s liderima Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

“Čvrsto smo ujedinjeni”, rekao je Biden.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts