Bh. influenserke Hana, Ana i Teisa otkrivaju sve tajne zarade na Instagramu

Najpoznatije bh. influenserke su Hana Hadžiavdagić-Tabaković, Erna Saljević, Lejla Hajrović, Sabrina Tubić, Ana Bavrka, Teisa…
Naše sagovornice pitali smo koliko košta jedna sponzorirana objava na Instagramu, kako izgleda jedan njihov dan te da li svaka sponzorirana izjava mora biti jasno naznačena jer se, u suprotnom, prikriveno promoviranje brenda smatra kaznenim djelom.

“Svaka sponzorirana objava mora biti jasno naznačena heštegom ad, to su sponzorirane objave, ukoliko brend želi da bude plaćeno partnerstvo, postoji opcija za to. S brendovima s kojima ja radim imam godišnje ugovore i ozbiljno radim svoj posao. Veoma sam društveno odgovorna, kako prema državi u kojoj živim, tako i prema ljudima”, kaže Hana koja se ovom neobičnom vrstom marketinga bavi više od 15 godina i ima 451.000 pratilaca.

Da biti influenser nije lak posao, jer morate konstantno komunicirati s pratiocima, objavljivati zanimljiv i atraktivan sadržaj, uvijek biti dostupni i pratiti promjene algoritama na društvenim mrežama, smatra i Ana Bavrka.

“Naš zadatak je zapravo da kroz određeni brend/proizvod damo svoje iskustvo i recenziju. Vrlo uredno sa svim saradnicima imamo ugovore i plaćamo porez. Što se tiče objave na Instagramu, mislim da ljudi uveliko razumiju šta je sponzorirano, a šta ne. Amerika u tome prednjači, ali vjerujem da će i kod nas uskoro doći trend kada će sve biti transparentno i napisano”, kaže Bavrka.


O sponzoriranim objavama na Instagramu, govorila je i Teisa.

“Ne radim takvu vrstu reklamiranja, jer je jako loše za nas koji se bavimo tim poslom. Jednom kad se uradi sponzorirana objava, onda vas ta socijalna mreža bukvalno tjera da to opet uradite, jer skriva vaše objave populaciji”, pojašnjava Teisa koja na Instagramu ima 22.000 pratilaca.

Njen zadatak je, kaže, ponekad izreklamirati određeni proizvod ili cijelu kompaniju.

“Kad imam kampanju, onda sam 100 posto posvećena tom poslu. Kada imam zadatak izreklamirati određeni proizvod, onda to bude do četiri posta i story. Osim toga, to podrazumijeva i fotografisanje, pripremu teksta za objavu i story. Nakon toga slijedi spremanje nove lokacije za drugi post i story. Ali smatram da je to najbolji vid marketinga danas”, kaže Teisa.


Biti influenserka je isplativo, dodaje Hana, ukoliko imaš nešto ponuditi ljudima.

“Biti influenserka je isplativo ako si Hana Hadžiavdagić. Imati veliki broj pratilaca na Instagramu bez osobnosti je kao imati najskuplji auto bez kaska. Preživjela sam mnogo ružnih komentara i zlobe i ipak izašla kao pobjednik, sada je vrijeme za naplatu. Treba biti svoj, ne treba ulaziti u instagram priču radi novca i profita, to je najgore što možeš napraviti, jer ti se uvijek obije o glavu i nikad ne postigneš ono što želiš. Instagram je samo nadogradnja nas kakvi jesmo”, smatra Hana.

Mada nije željela otvoreno govoriti o iznosima, Bavrka priznaje da je zadovljna zaradom koju joj donosi digitalni marketing.

“Zadovoljna sam jer imam priliku birati svoje poslovne partnere i za ono što koristim privatno još biti plaćena. Dosta faktora određuje cijenu, počevši od broja pratilaca, statistike…”, iskrena je Bavrka.

Na koncu, Hana zaključuje da nijedan uspjeh ne dolazi preko noći te da košta biti u njenoj koži.

“Mnogi misle da je moj posao samo fotografiranje, objavljivanje storyja i slično. No, ja imam dvije svoje firme, plaćam porez, imam radnike, šminkere, frizere, videoprodukciju, sve se to plaća i sve to košta. Biti Hana Hadžiavdagić košta. Ako želiš biti najbolji, onda moraš dati dvjesto posto sebe”, kaže Hana.

Related posts